Päätöksenteko taantuu näpertelyksi

toimitus

Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä arvioi keskiviikon Turkulaisessa, että kevään eduskuntavaalit voivat olla historiallisen tasaiset.

Siinä, missä ennen vaalit voittanut puolue saattoi saada 25 prosenttia äänistä, nyt yksikään puolue ei ehkä pääse yli 20 prosenttiin.

Vaalien jälkeen Suomessa saattaa olla viisi puoluetta, joiden kannatus on 13–19 prosenttia. Tämä merkitsisi siirtymistä suurten puolueiden aikakaudesta keskisuurten aikaan.

Jokisipilän mukaan tällainen vaalitulos hankaloittaisi ja monimutkaistaisi päätöksentekoa, koska vaihtoehtoja olisi huomattavan paljon.

– Edessä olisi samantyylinen tilanne kuin aikoinaan Kataisen hallituksella, jolloin päätöksenteko halvaantui, Jokisipilä varoittaa.

Keskisuurten puolueiden aikakausi ei kuulosta kansalaisen kannalta hyvältä.

Jo kuusi hallitusta on yrittänyt uudistaa Suomen sosiaali- ja terveyspalvelut. Uusin yritys näyttää uhkaavasti kaatuvan. Seuraava hallitus joutuu jatkamaan yrityksiä. Jos hallituksesta tulee kovin laajapohjainen, tehtävä ei ainakaan muutu helpommaksi.

Sote-uudistuksen lisäksi pitäisi tehdä sotu-uudistus eli uudistaa sirpaleinen sosiaaliturva. Tätäkin uudistusta on vaikea toteuttaa laajapohjaisella hallituksella.

Sotu-uudistuksen vaikeudesta kielii jo se, että hallitus on nimennyt hankkeen Toimi-hankkeeksi. Sotu-uudistuksella on sote-uudistuksen jälkeen liian paha kaiku.

Sitten pitäisi vielä nostaa työllisyysastetta ja reagoida ilmastokriisiin.

Uhkana on, että suuret uudistukset joko kaatuvat tai taantuvat pieneksi näpertelyksi. Molemmat ovat kansalaisen ja ympäristönkin kannalta huonoja vaihtoehtoja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää