HPV:ta (ihmisen papilloomavirusta) esiintyy yleisesti iholla ja limakalvolla. Virustyyppejä on satoja ja suurin osa harmittomia, mutta harvinaisemmat ns. korkean riskin virukset voivat aiheuttaa syöpää.
Ensikontaktimme viruksiin saamme jo perheessämme. Varhaislapsuuden kontaktien ja ympäristötekijöiden kautta luodaan pohja yksilölliselle suojakilvelle eli mikrobiomille, joka koostuu elimistömme normaalikasvuston pieneliöistä (bakteerit, sienet ja virukset) ja niiden geeneistä. Näitä on erityisesti iholla ja suolistossa, joissa ensikosketus taudinaiheuttajiin tapahtuu. Mitä monipuolisempi se on, sitä parempi on luontainen vastustuskykymme.
Jotta omat eikä uudet virukset kuten HPV pääse aktivoitumaan elimistössämme, on tärkeää pitää yllä mikrobien tasapainoa arjen ratkaisuilla.
Suojakilpeämme vahvistavat tupakoimattomuus, monipuolinen liikunta ja terveellinen ruoka sisältäen rautaa, C- ja D- vitamiineja, vihreitä kasviksia sekä vihanneksia ja luonnollisia probiootteja. Stressitasojen alentaminen muun muassa meditaatiolla ja hyvillä yöunilla vahvistaa myös henkistä terveyttämme!
Toisin kuin Covid-19-virusta vastaan, tehokkaita ja turvallisia HPV-rokotteita löytyy jo.
Kansallisessa ohjelmassa rokotuksen saavat maksutta 10–12-vuotiaat tytöt ja myös jatkossa pojat. Näin saadaan laumasuoja ja ehkäistään HPV-tartuntoja ja sen pitkittyneen tulehduksen aiheuttamia syöpiä, kuten kohdunkaulan syöpää tulevaisuudessa.
Ennen rokotekattavuutta on tärkeää osallistua papa-seulontaan säännöllisesti, jotta alkavat solumuutokset voidaan hoitaa varhain.
Tässä ajassa koronaepidemian ja ilmastomuutoksen keskellä ihmisten ja yhteiskuntien menestyminen perustuu siihen, miten luonnon ekosysteemien ja sen kanssa vuorovaikutuksessa olevaa kehomme mikrobiomin monipuolisuutta suojellaan.
Luontoa voidaan tuoda myös kaupunkeihin – Turkuunkin: lähimetsiä suojelemalla, liikuntaleikkipuistoja lapsille ja aikuisille, puutarhoja ja pienviljelmiä yleisille paikoille betoniviidakon sijaan. Sillä me suomalaiset tiedämme, että luonto luo terveyttä!
Sara Narva
Kirjoittaja on naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Tyksissä ja Aura Klinikalla.