Naisen terveydeksi -kolumni: Papilloomavirus – estettävissä oleva pandemia

Naisen terveydeksi

HPV:ta (ihmisen papilloomavirusta) esiintyy yleisesti iholla ja limakalvolla. Virustyyppejä on satoja ja suurin osa harmittomia, mutta harvinaisemmat ns. korkean riskin virukset voivat aiheuttaa syöpää.

Ensikontaktimme viruksiin saamme jo perheessämme. Varhaislapsuuden kontaktien ja ympäristötekijöiden kautta luodaan pohja yksilölliselle suojakilvelle eli mikrobiomille, joka koostuu elimistömme normaalikasvuston pieneliöistä (bakteerit, sienet ja virukset) ja niiden geeneistä. Näitä on erityisesti iholla ja suolistossa, joissa ensikosketus taudinaiheuttajiin tapahtuu. Mitä monipuolisempi se on, sitä parempi on luontainen vastustuskykymme.

Jotta omat eikä uudet virukset kuten HPV pääse aktivoitumaan elimistössämme, on tärkeää pitää yllä mikrobien tasapainoa arjen ratkaisuilla.

Suojakilpeämme vahvistavat tupakoimattomuus, monipuolinen liikunta ja terveellinen ruoka sisältäen rautaa, C- ja D- vitamiineja, vihreitä kasviksia sekä vihanneksia ja luonnollisia probiootteja. Stressitasojen alentaminen muun muassa meditaatiolla ja hyvillä yöunilla vahvistaa myös henkistä terveyttämme!

Toisin kuin Covid-19-virusta vastaan, tehokkaita ja turvallisia HPV-rokotteita löytyy jo.

Kansallisessa ohjelmassa rokotuksen saavat maksutta 10–12-vuotiaat tytöt ja myös jatkossa pojat. Näin saadaan laumasuoja ja ehkäistään HPV-tartuntoja ja sen pitkittyneen tulehduksen aiheuttamia syöpiä, kuten kohdunkaulan syöpää tulevaisuudessa.

Ennen rokotekattavuutta on tärkeää osallistua papa-seulontaan säännöllisesti, jotta alkavat solumuutokset voidaan hoitaa varhain.

Tässä ajassa koronaepidemian ja ilmastomuutoksen keskellä ihmisten ja yhteiskuntien menestyminen perustuu siihen, miten luonnon ekosysteemien ja sen kanssa vuorovaikutuksessa olevaa kehomme mikrobiomin monipuolisuutta suojellaan.

Luontoa voidaan tuoda myös kaupunkeihin – Turkuunkin: lähimetsiä suojelemalla, liikuntaleikkipuistoja lapsille ja aikuisille, puutarhoja ja pienviljelmiä yleisille paikoille betoniviidakon sijaan. Sillä me suomalaiset tiedämme, että luonto luo terveyttä!

Sara Narva

Kirjoittaja on naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Tyksissä ja Aura Klinikalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää