Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nuorisovaltuuston kolumni: Tällaista on etäopiskelu lukiolaisen näkökulmasta

Etäopetus on mielestäni haastavaa, eikä se lähtenyt osaltani käyntiin kovin hyvin, sillä en osannut järjestää rutiiniani ja rytmittää opiskeluani. Tehtävätkin vaikuttivat mahdottomilta. Huomasin, että tehtävien tekemiseen menee tunteja, sillä useat lukion opettajat lisäsivät tehtävien määrää.

Etäopiskelu vaikuttaa vaikealta myös siksi, etten osaa pyytää tarvitsemaani apua opettajilta.

Välillä koen riittämättömyyttä, sillä en usko tehneeni tarpeeksi hyvän arvosanan eteen. Opettajien arviointikriteerit ovat muuttuneet, sillä osaamista ja aktiivisuutta arvioidaan vain tehtävien sekä kokeiden avulla. Kokeet taas ovat soveltavampia kuin normaalisti Abitti-ympäristössä tehdyt.

Etäopetuksen vaikutukset näkyvät opiskelijoiden elämäntavoissa. Moni opiskelija tekee tehtäviä myöhään illallakin, eikä heille jää aikaa vapaa-ajan muihin aktiviteetteihin.

Monet opiskelijat unohtavat pitää huolta omasta terveydestään, sillä stressi poikkeusolojen aikaan on suurta.

Tämä toteutui minun kohdallani siten, että aloin syömään epäterveellisemmin ja unohdin kokonaan treenaamisen.

On todella tärkeää, että tukiopetusta tai opettajan apua tarvitsevat opiskelijat saavat kaipaamansa tuen. Tekniikan sekä opettajien ja opiskelijoiden välisen yhteyden on toimittava, sillä ne ovat edellytys sujuvalle kommunikaatiolle. On oleellista, että jokainen saa kotona tukea ja kannustusta opiskeluun. Erityisen tärkeää on saada työskentelyrauha, sillä esimerkiksi minun kotonani rauhaa ei suuren perheen takia ole.

Etäopetus on muuttanut kuvaani koulunkäynnistä. Olen alkanut arvostamaan enemmän koulua sekä opettajien tekemää työtä. Odotan innolla pääseväni kouluun, sillä se on minulle paras oppimisympäristö.

Nuorisovaltuusto peräänkuuluttaakin myötätuntoa niin opiskelijoilta, vanhemmilta kuin opettajilta tilannetta kohtaan.

Opetus voi jatkua korkeatasoisena vain yhteistyöllä, minkä vuoksi on entistä tärkeämpää kuunnella ja osallistaa opiskelijoita kurssien suunnittelussa. Myös opiskelijoiden tulee kuitenkin muistaa oma vastuunsa etäopiskelun aikoina.

Shilan Moulani

Kirjoittaja on Turun nuorisovaltuuston jäsen.