Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaupunkienkin pitää sopeuttaa toimintaansa

Koronavirustilanne jatkuu Varsinais-Suomessa kutakuinkin entisellään, todettujen tartuntojen loivassa kasvussa. Kovemmassa kasvussa sen sijaan on talouskurimus.

Toistaiseksi Turun kaupunki on vakuuttanut, että sen toiminta jatkuu niin ennallaan kuin vallitsevissa oloissa on mahdollista. Yhteistoimintaneuvotteluista ei kaupunginjohtaja Minna Arven mukaan ole toistaiseksi keskusteltukaan. Työntekijöitä on saatu siirrettyä toisiin töihin niin, että lomautustarvetta ei ole ilmennyt.

Myös naapurikaupunki Naantali on ilmoittanut, että ei toistaiseksi käy yt:itä. Naantali teki viime vuonna ylijäämäisen tuloksen, toisin kuin Turku.

Yt-neuvotteluista ovat Turun seudulla vähintään päättäneet Kaarina, Parainen ja Raisio. Ruskossa ja Maskussa asia oli tällä viikolla kunnanhallituksen esityslistalla, mutta päätös ei tätä kirjoittaessa ollut vielä tiedossa.

On vaikea uskoa, että Turussakaan säästyttäisiin sopeutustoimilta. Kun talous sakkaa, se ei voi olla vaikuttamatta myös kuntatalouteen.

Jos yritysten ahdinko jatkuu nykyisellään, kaupungin kassaan tulee melkoinen vaje jo ihan perusverotuloista. Turun seutu ei ole säästynyt kovalta lomautussumalta.

Lisäksi tulevat ylimääräiset alennukset ja muut tukitoimet, kuten Turun viime viikolla hyväksymä, Turkupaketiksi nimetty pitkä taloudellisten myönnytysten lista.

Kun tähän vielä voinee lisätä koronaepidemian aiheuttaman terveydenhuoltomenojen kasvun, on ilmeistä, että kuntapoliitikot ovat epämukavienkin päätösten edessä.

Henkilökunnan lomautuksilta voi olla vaikea kokonaan välttyä.

Olisiko parempi, että lomautuksista päätettäisiin nyt poikkeusoloissa, kuin että tilanteen normalisoiduttua joudutaan alkaa lomauttaa? Nyt lomautukset vaikuttaisivat kaupunkilaisten elämään vähemmän, kun osa kaupungin palveluista on joka tapauksessa kiinni.

Leikkuri voi osua myös investointeihin. Turulla on tämän vuoden asialistalla tuhti investointipaketti: raitiotien suunnittelu, uusi konserttitalo, jonka paikasta kaupunginhallitus juuri pääsi yhteisymmärrykseen vastoin kaupunginjohtajan esitystä, historian ja tulevaisuuden museon paikka, ratapihan elämyskeskus.

Epäilemättä myös viime vuonna torjuttu veroprosentin nostokin pompahtaa talousarviokeskusteluissa taas päättäjien eteen kuin vieteriukko.

Olivatpa kaupungin säästötoimet mitä tahansa, soisi, että poliittisten irtopisteiden keräilystä nyt maltettaisiin pitäytyä.

Näinä erikoisina aikoina pitäisi puhaltaa yhteen hiileen ja pyrkiä löytämään ratkaisuja, jotka söisivät mahdollisimman vähän palveluita ja henkilöstön jaksamista.

Tehtävä ei ole helppo, etenkään kun Turun päättäjillä on taipumusta hankalien päätösten välttelyyn. Kuntavaalitkin ovat enää vuoden päässä.

Nyt olisi kuitenkin hyvä aika päättäjien näyttää, että he pystyvät yhteistyöhön yli puoluerajojen, ja tekemään niitä päätöksiä.