Kaupunkienkin pitää sopeuttaa toimintaansa

Minna Harmaala

Koronavirustilanne jatkuu Varsinais-Suomessa kutakuinkin entisellään, todettujen tartuntojen loivassa kasvussa. Kovemmassa kasvussa sen sijaan on talouskurimus.

Toistaiseksi Turun kaupunki on vakuuttanut, että sen toiminta jatkuu niin ennallaan kuin vallitsevissa oloissa on mahdollista. Yhteistoimintaneuvotteluista ei kaupunginjohtaja Minna Arven mukaan ole toistaiseksi keskusteltukaan. Työntekijöitä on saatu siirrettyä toisiin töihin niin, että lomautustarvetta ei ole ilmennyt.

Myös naapurikaupunki Naantali on ilmoittanut, että ei toistaiseksi käy yt:itä. Naantali teki viime vuonna ylijäämäisen tuloksen, toisin kuin Turku.

Yt-neuvotteluista ovat Turun seudulla vähintään päättäneet Kaarina, Parainen ja Raisio. Ruskossa ja Maskussa asia oli tällä viikolla kunnanhallituksen esityslistalla, mutta päätös ei tätä kirjoittaessa ollut vielä tiedossa.

On vaikea uskoa, että Turussakaan säästyttäisiin sopeutustoimilta. Kun talous sakkaa, se ei voi olla vaikuttamatta myös kuntatalouteen.

Jos yritysten ahdinko jatkuu nykyisellään, kaupungin kassaan tulee melkoinen vaje jo ihan perusverotuloista. Turun seutu ei ole säästynyt kovalta lomautussumalta.

Lisäksi tulevat ylimääräiset alennukset ja muut tukitoimet, kuten Turun viime viikolla hyväksymä, Turkupaketiksi nimetty pitkä taloudellisten myönnytysten lista.

Kun tähän vielä voinee lisätä koronaepidemian aiheuttaman terveydenhuoltomenojen kasvun, on ilmeistä, että kuntapoliitikot ovat epämukavienkin päätösten edessä.

Henkilökunnan lomautuksilta voi olla vaikea kokonaan välttyä.

Olisiko parempi, että lomautuksista päätettäisiin nyt poikkeusoloissa, kuin että tilanteen normalisoiduttua joudutaan alkaa lomauttaa? Nyt lomautukset vaikuttaisivat kaupunkilaisten elämään vähemmän, kun osa kaupungin palveluista on joka tapauksessa kiinni.

Leikkuri voi osua myös investointeihin. Turulla on tämän vuoden asialistalla tuhti investointipaketti: raitiotien suunnittelu, uusi konserttitalo, jonka paikasta kaupunginhallitus juuri pääsi yhteisymmärrykseen vastoin kaupunginjohtajan esitystä, historian ja tulevaisuuden museon paikka, ratapihan elämyskeskus.

Epäilemättä myös viime vuonna torjuttu veroprosentin nostokin pompahtaa talousarviokeskusteluissa taas päättäjien eteen kuin vieteriukko.

Olivatpa kaupungin säästötoimet mitä tahansa, soisi, että poliittisten irtopisteiden keräilystä nyt maltettaisiin pitäytyä.

Näinä erikoisina aikoina pitäisi puhaltaa yhteen hiileen ja pyrkiä löytämään ratkaisuja, jotka söisivät mahdollisimman vähän palveluita ja henkilöstön jaksamista.

Tehtävä ei ole helppo, etenkään kun Turun päättäjillä on taipumusta hankalien päätösten välttelyyn. Kuntavaalitkin ovat enää vuoden päässä.

Nyt olisi kuitenkin hyvä aika päättäjien näyttää, että he pystyvät yhteistyöhön yli puoluerajojen, ja tekemään niitä päätöksiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää