Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: Korona voi olla uuden alku – "Kestävämpi ratkaisu vaatisi muutosta elämäntapaamme."

Koronapandemia paljasti globaalin maailman haavoittuvuuden. Se on avannut silmiemme eteen vision tulevaisuudesta. On aika pysähtyä arvioimaan, millaiseksi sen haluamme.

Jatkammeko hallitsematonta globaalia nuorallatanssia vai otammeko uuden suunnan. Tämä pandemia kuten ilmastonmuutoskin ovat seurausta globaalin maailman lainalaisuuksista ja vaikutuksista yhteiskuntiin.

Viestimet toistavat mantraa, että tämä ei ole kenenkään syy, mutta unohtavat aktiivisesti, että virukset levisivät lentäen. Köyhät eivät lennä eivätkä laskettele Italian Alpeilla tai Tirolissa.

Mikä on lentoturismin aiheuttamien kuolemien ja inhimillisen kärsimyksen määrä ja lasku taloudelle? Ilmastonmuutos ei ollut riittävä syy rajoittaa lentämistä. Se kompensoitiin muutaman euron maksulla. Koronapandemia on opettanut sen, että inhimillisiä katastrofeja ei voi korvat rahalla.

Tämä vitsaus ei ole jumalan vaan ihmisen aikaansaannos. Olemme kuin ne uskovat, jotka rukoilevat jumalaa poistamaan vitsauksen, mutta eivät halua tehdä parannusta vaikka tietävät, mistä vitsaus johtuu. Ihmisellä on vapaa tahto olla seuraamatta järkeään. Se on sitä syntiä.

Silti virus toimi kuin jumalan enkeli ja rajoitti lentämistä ja ympäristöhaittoja tehokkaammin kuin ihmisten toimet konsanaan. Ehkä se oli vastaus rukouksiin.

Finanssipiirit ovat luvanneet valtioiden päättäjille velkarahaa taivaan tappiin. Velka merkitsee heille tuloja ja valtaa, velallisille maille syvenevää velkavankeutta ja poliittisen vallan menetystä. Reaalitalouteen liittyy epävakaus, mutta rahallistettu velka kasvaa aina. Muutamassa vuosikymmenessä rahamonopoli on kaapannut 99 prosenttia maapallon varallisuudesta yhden prosentin käsiin.

Suomen velka finanssipiireille ylittää jo 110 miljardia. Pelkästään lainan korkoja olemme maksaneet 2000-luvulla 40 miljardia. Olemme vastuussa myös kriisin myötä muiden euromaiden kasvavista veloista.

Maailma odottaa kärsimättömänä paluuta aikaan entiseen. Korona yritetään selättää uudella rokotteella, lääkkeillä, paremmilla testeillä ja kulkutautisairaalaverkostoilla. Kilpailu siitä, kuka niillä rahastaa, on jo käynnissä.

Ehkä pakkorokotteen mukana saamme jokainen vielä id-sirun jota innovatiiviset appsit seuraavat kulkureittien varsilla vaanivien hengitysilmatestereiden tai muun datan avulla. Isoveli vahtii ja poimii meistä epäilyttävät karanteeniin.

Kestävämpi ratkaisu vaatisi muutosta elämäntapaamme. Sen tulisi olla sellainen, josta koituu vähiten riskejä terveyteen, ympäristöön, yhteiskuntaan ja talouteen.

Tuotteisiin ja palveluihin voisi hinnoitella eräänlaisen riskivakuutuksen ympäristö-, terveys- ja talousriskien mukaan niin että elämäntapa joka tuottaa vähiten riskejä tulisi halvimmaksi. Houkuttelevuutta voisi lisätä laskemalla jokaiselle oma riskisaldo, jolla voisi käydä eräänlaista päästökauppaa.

Jouko Miettinen