Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tässä kriisissä vastuu ei ole yksin hallituksen – Selätetään koronavirus yhdessä

Tietoa Wuhanin koronaviruksesta oli saatu jo tammikuussa. Perussuomalaisten keskuudessa käytiin keskustelua aiheesta ja puolueen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Arja Juvonen teki hallitukselle kirjallisen kysymyksen varautumistilanteesta 24.1. Hallitus vastasi, että Suomi on hyvin varautunut, mutta ei kertonut mitään konkreettisempaa. Varautuminen vaikutti huolimattomalta.

Meni seitsemän viikkoa, kunnes uhka alkoi konkretisoitua ja Suomessa herättiin tilanteeseen. Pääministeri Sanna Marin (sd.) kutsui eduskuntapuolueiden johtoa 12.3. luokseen Säätytalolle. Menimme paikalle Jussi Halla-ahon kanssa ja perussuomalaiset antoi ainoana puolueena kirjallisen esityksen laajoista rajoitustoimista. Italian tilanne oli hyvin tiedossamme. THL:n asiantuntijat ja pääministeri eivät pitäneet esityksiä sillä hetkellä vielä aiheellisina. Meni kuitenkin vain viikko ja hallitus alkoi pitkälti toteuttaa ehdottamiamme toimia.

Olen kannattanut rajoituksia ja lisäksi olen sillä kannalla, että hitaan ja taloudelle kalliin leviämisen hidastamisstrategian sijaan koronavirus tulisi tappaa kerralla. Kovat ajat vaativat kovia toimia.

Viruksen täysi selättäminen onnistuisi Aasiasta opitulla tavalla eli muutaman viikon kestävällä yhteiskunnan täyskaranteenilla. Sen jälkeen normaaliolot voitaisiin palauttaa nopeammin ja alkaa jäljittää WHO:n suosituksen mukaisesti yksittäisiä sairastumisketjuja samalla kun ylläpidettäisiin tarkempaa rajakontrollia.

Huolimatta siitä, miten hallitus päättää toimia, tässä kriisissä vastuu ei ole yksin hallituksen. Vastuu on jokaisella kansalaisella. Me päätämme yhdessä nyt, annammeko viruksen yhä levitä vai pysäytämmekö sen.

Pysytään nyt kotona ja hoidetaan vain välttämättömät menot. Riskiryhmiin kuuluvia ei saa missään nimessä tavata. Me selätämme koronaviruksen.

Ville Tavio on kansanedustaja, eduskuntaryhmän puheenjohtaja (ps.)