Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ensishokki alkaa hellittää

Pari viime viikkoa ovat menneet Turussa ja koko Suomessa jonkinlaisessa koronakoomassa. En viittaa tällä nyt sairastuneisiin, joista osa voi olla ihan fyysisesti koomassa, vaan yleiseen ilmapiiriin.

Eikä ihme, sillä tilanne oli kaikille epäselvä. Selvää oli ainoastaan se, että elämä ei voinut keskeytyksettä jatkua samanlaisena kuin aina ennenkin ja että taloudellinen isku on kova.

Itse epidemian huippu lienee vielä edessä, mutta muuten tuntuu, että ensishokista aletaan päästä yli. Kyllä, elämä on rajoitetumpaa ja monet yritykset ovat hirvittävissä talousongelmissa. Pahin epävarmuus alkaa kuitenkin hellittää. Tiedetään paremmin, mitä on käsillä ja edessä.

Nykytilanteen ankeudesta huolimatta moni katsoo jo eteenpäin.

Ihan kaikki liiketoiminta ei ole pysähtynyt, vaikka paljon onkin. Osa on muuttanut muotoaan. Ravintolat ovat ryhtyneet myymään entistä enemmän ruokaa noudettavaksi, ja taksiyritykset kuljettamaan sitä.

Yritysten lisäksi muutkin toimijat ovat olleet varsin kekseliäitä sopeutuessaan koronaepidemian maailmaan.Kun kokoontua ei sovi, mammakahviloita on siirretty virtuaalisiksi, senioritapaamisia Facebook-keskusteluksi. Monta asiaa voi opettaa etäyhteydenkin kautta. Kouluissa on otettu ennennäkemätön digiloikka – paljoon täällä pystytään, kun on pakko.

Ehkä osa uusista toimintamalleista jää pysyvämminkin vaihtoehdoksi perinteiselle toiminnalle.

Kriisi on nostanut pintaan paljon myös hyvää. Turun seudun asukkaat haluavat auttaa toisiaan. Turkulainenkin on tehnyt monta juttua muun muassa anteeksi annetuista vuokrista ja ilmaisten lounaiden tarjoamisesta.

On vielä vaikea tietää, miten nopeasti lamasta noustaan ja palaako esimerkiksi matkailu entiselleen. Ehkä suomalaiset ryhtyvät tämän jälkeen entistä useammin kantamaan matkailurahojaan kotimaisten yrittäjien ja yhteisöjen hyväksi?

Jos historiasta voi mitään päätellä, poikkeustilanne unohtuu vähitellen. Ihmiskunta on kokenut ennen tätä jo monet tappavat kulkutautiepidemiat – niiden jälkeen on palattu vähitellen normaaliin ja se normaali on muuttunut koko ajan globaalimmaksi.

Vaikka nyt ollaan pysähdyksissä, tilanne ei kestä ikuisesti.

Tästä tuli lohdullinen muistutus tällä viikolla, kun Turun kaupunginhallituksen lisälistalla oli Tall Ships Races -tapahtuman mahdollinen järjestäminen Turussa. Vaikka tulevan kesän tapahtumat on pitkälti peruttu, kesällä 2021 Turussa voi ehkä ihastella myös isoja laivoja.

Turkuun keikkoja suunnitelleilta artisteiltakin on tullut tiedotteita, että kiertueet lähinnä siirtyvät ensi vuoteen.

Elämä jatkuu.