Saara Ilvessalon kolumni: Ei lisätä kärsimystä, kun estämme kärsimystä

Toimitukselta

Huh! Turhat palaverit peruttu! Reissut siirretty! Enemmän aikaa kotona! Ensimmäinen tunteeni maaliskuun kolmastoista oli helpotus, kun kalenteri yhtäkkiä tyhjeni ja kevään kiire helpotti.

Olen etuoikeutetussa asemassa. Voisin olla asunnoton, joka ei pääse karanteeniin. Voisin olla ikäihminen, jolla ei ole läheisiä auttamaan kaupassakäynneissä. Alkoholisti, jolta viedään aktiviteetit – paitsi juominen. Pienituloinen, jonka säästöt ovat kadonneet.

Lapsi tai nuori, jolle vankila väkivaltaisen perheenjäsenen kanssa ilman kouluruokaa on pahin painajainen. Yrittäjä, työntekijä tai freelancer, jolta katoaa toimeentulo. Mielenterveysongelmainen, joka ei toivottomuu-den keskellä saa hoitoa.

Aikoina, jolloin yksi uhka sulkee ovia monelta arjen toiminnolta, on erityisen tärkeää huolehtia heikoim-massa asemassa olevista. Näinä aikoina mitataan arvomme ihmiskuntana. Pidetään huolta.

Millaisilla uusilla tavoilla voisimme etänä tarjota palveluita, auttaa heikompia, antaa apua? Huolehditaan siitä, että emme aiheuta kärsimystä ja kuolemaa, kun yritämme eristyksellä estää kärsimystä ja kuolemaa.

Se on meidän vastuumme yksilöinä, mutta ennen kaikkea yhteiskuntana.

Suomen hallitus tekikin nopeasti päätökset historiallisista 15 miljardin euron toimenpiteistä, joilla turvataan työpaikkoja, ihmisten toimeentuloa ja terveiden yritysten pystyssä pysymistä.

Myös Turku lupasi, ettei kenenkään palkanmaksua keskeytetä, kunhan on valmis normaaleista poikkeaviin töihin. Uusia keinoja tarjota palveluita etänä kehitetään, ja heikoimmassa asemassa olevat ovat huolen keskiössä.

Haluan nähdä tämän tilanteena, josta voimme jatkaa parempaan suuntaan. Kun yhteiskunta hetkeksi pysähtyy, sen suuntaa on uudelleenrakennuksessa mahdollista muuttaa.

Kevään 2020 jälkeisen Suomen rakennuspalikoita voisivat olla perustulo, terapiatakuu ja ilmastokatastrofin pysäyttäminen. Voiko enää väittää, että ne olisivat mahdottomia toteuttaa?

Ollaan ihmisiä toisillemme. Yhdessä selvitään.

Saara Ilvessalo

Kirjoittaja on Turun vihreän valtuustoryhmän ja Turun kaupunkiympäristölautakunnan puheenjohtaja

Kommentoi