Pysykää kotona!

Minna Harmaala

Sosiaalisessa mediassa kiertää juuri nyt paljon tekstejä, joiden sisältö on kutakuinkin sama: voit pelastaa maailman istumalla kotisohvallasi – älä mokaa tätä.

Viesti liittyy tietenkin koronaviruksen leviämiseen.

Ohje on yksinkertainen, mutta sen noudattaminen tuntuu yllättävän monelle olevan ylivoimaista. Väkeä lappaa Lappiin laskettelemaan, baareissa notkutaan ja ihan vain hengaillaan porukalla.

Vaikka Turussa ovat kuuleman mukaan kauppakeskukset tyhjentyneet, parantamisen varaa olisi edelleen. Ulkoilupoluilla tai kaupassa ei välitetä turvallisesta välimatkasta kanssaliikkujiin ja kaupungilla jopa yskitään ja niistetään suoraan kaikkien yhteiseen hengitysilmaan.

Ei näin, ihmiset!

Turkulaisen tuoreessa Lukijaraadissa melkein kolmannes kertoi, ettei ole koronan takia vähentänyt liikkumistaan. Osa tosin sanoi jo valmiiksi liikkuvansa vähän.

Vaikuttaa siltä, että laaja ulkonaliikkumiskielto on ainoa mahdollisuus saada suomalaiset ottamaan tilanne tosissaan. Se on sääli, sillä ulkoilu turvallisen etäisyyden päässä muista tekisi eristyksissäkin terää.

Tätä kirjoittaessani lisärajoituksia ei vielä ole tehty. Jos tilanne julkaisuun mennessä on muuttunut, kiitän hallitusta siitä – tosin eniten hyötyä olisi ollut, jos tämä olisi tehty jo ainakin viikko sitten.

Kun kaksi viikkoa sitten kirjoitin koronaviruksesta ensimmäisen pääkirjoituksen, koko Suomessa oli 40 testeillä todennettua tartuntaa, Varsinais-Suomessa 2. Tiistaihin 24.3. mennessä on todennettu jo yli 790 tartuntaa. Varsinais-Suomen tilanne oli 39.

Luvut voivat kuulostaa maltillisilta, mutta on huomattava, että kahden viikon aikana on muutettu testaustaktiikkaa. Kaikkia lievästi oireilevia ei enää testata, joten todelliset tartuntamäärät lienevät hurjan paljon enemmän. Sairaalahoidossa koronan vuoksi on tätä kirjoittaessa 50 ihmistä ja tehohoidossa 13. Ensimmäinen ihminen on jo kuollut ja seuraavat kuolonuhrit ovat vain ajan kysymys.

Ehkä viruksen ottamista todesta vaikeuttaa se, että tiedot siitä ovat vielä sekavia ja koko ajan hiukan muuttuvat. Tätä ei auta kuin sietää, kun kyseessä on aiemmin tuntematon virus.

Se ainakin tiedetään varmasti, että uusi virus leviää tehokkaasti.

On käynyt selväksi, että kyseessä ei ole pikkulenssu eikä edes vain elämän ehtoopuolen vitsaus, vaan valtaosa sairastuneista on työikäisiä.

Yhä vahvemmin vaikuttaa myös siltä, että oireettomatkin voivat siirtää virusta yhä uusille ihmisille – jopa parikin viikkoa ennen kuin saavat itse edes kurkkukipua. Jokainen heiltä viruksen saanut ehtii puolestaan levittää sitä eteenpäin kymmenille ihmisille, jotka kukin levittävät kymmenille ja niin edespäin.

Siksi jokaisen pitäisi suhtautua itseensä kuin potentiaaliseen viruksen levittäjään – huom, siis myös eristäytymissuositusta uhmaavien yli 70-vuotiaiden. Eristäytyminen on toistaiseksi ainoa todistettavasti toimiva konsti edes vähän hillitä epidemian leviämistä.

Osa ihmisistä ei voi työnsä vuoksi välttää ihmiskontakteja. Mutta suuri osa ihmisistä voi. Tällaisen uhan edessä on parempi tehdä liian rajuja toimia kuin liian vähäisiä.

Italian esimerkki osoittaa, että jos jatkamme elämää kuten aina ennenkin, ennen pitkää olemme tilanteessa, jossa lääkärien pitää tehdä raskaita valintoja.

Kaiken tiedetyn valossa tuntuu käsittämättömältä, että kaikki ihmiset eivät toimi tavalla, joka voi säästää henkiä.

Suurin osa meistä toki selvinnee koronavirusepidemiasta ilman sen suurempia vaurioita. Emme kuitenkaan voi etukäteen tietää, ketkä meistä eivät selviä.

Saarnaamisen uhallakin toistan vielä kerran: meidän tavallisten ihmisten ei tarvitse tehdä muuta kuin pysyä kotona ja noudattaa järkevää hygieniaa. Ei nyt mokata tätä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.