Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toivo, kohtuus ja empatia

Koronatilannetta pähkäillessäni satuin Aktivistimummojen kotisivuille. Olipas raikasta tekstiä! Sivuilla esitellään mummojen työkalupakkia: elämänkokemus, kohtuuden ylistys, murehtimisen korvaaminen teoilla sekä mummojen verkostot ja rihmastot.

Aktivistimummot kehottavat kohtaamaan koronan mummoasenteella. Asiantuntijaohjeiden lisäksi tarvitaan myös mummojen neuvoja: toivoa, kohtuutta ja empatiaa.

Näihin pysähdyin. Toivoa ei pidä heittää. Suomessa on hyvä terveydenhoito ja yhteiskunnan perusrakenteet. Meillä on mahdollisuus omilla toimillamme hidastaa epidemiaa ja huolehtia riskiryhmien turvallisuudesta. On tärkeää ottaa vakavasti yhteiset ohjeistukset ja pysytellä mahdollisuuksien mukaan poissa ihmisjoukoista, jotta saamme taudin etenemisen hidastumaan. Näin turvaamme terveydenhoidon riittävyyden myös jatkossa.

Jotain hyvääkin tästä ikävästä asiasta on koitunut. Jo nyt on huomattu, kuinka ihmiset ovat alkaneet pohtia, kuinka voisivat auttaa toisia. Empatiaa lisää varmasti sen tiedostaminen, että kuka vain meistä voi sairastua ja olla avun tarpeessa. Viime kädessä olemme kaikki samassa veneessä. Korona on tehnyt kouriintuntuvalla tavalla selväksi, että koko maailmamme on yhteinen.

Elämänpiirin rajoittuminen on mahdollistanut monille tarpeellisenkin pysähtymisen. Nyt on aikaa lukea, katsella elokuvia ja soittaa sukulaiselle, olla perheen kanssa ja tehdä kaikenlaista rästiin jäänyttä. Metsälenkkikin virkistää. Kohtuus on sitä, että kaikkea ei tarvitse tehdä, kaikkialla ei tarvitse käydä ja kaikkea ei tarvitse saada.

Kiinalainen sananlasku opastaa meitä: Jos haluat olla onnellinen tunnin – ota päiväunet. Jos haluat olla onnellinen päivän – mene kalaan. Jos haluat olla onnellinen kuukauden – mene naimisiin. Jos haluat olla onnellinen vuoden – peri omaisuutta. Jos haluat olla onnellinen loppuelämäsi – auta muita.

Tämä ei muuten mene kovin kauaksi kristinuskostakaan!

Kirjoittaja on Katariinanseurakunnan kirkkoherra.