Pitää olla huolissaan

Käsiä pitäisi nyt pestä ahkerasti. Miika Koskela

Minna Harmaala

Viime viikon pääkirjoituksessa vielä kyselin, pitäisikö olla huolissaan koronaviruksesta. Sittemmin vastaus on käynyt melko selväksi.

On käynyt myös selväksi, että uutiset vanhentuvat nyt tavallistakin nopeammin. Tämäkin pääkirjoitus ehti vanheta jo ennen julkaisemistaan, joten piti kirjoittaa uusi.

Vielä viikko sitten vapaaehtoisesta karanteenista kohkaavia oli helppo pitää vähän ylireagoijina, mutta viime viikon lopussa kaikki muuttui. Yhtäkkiä Suomi alkoi mennä kiinni ja alkoi tuntua kuin olisi joutunut keskelle scifi-elokuvaa. Tunne vahvistui, kun hallitus maanantaina käytännössä sulki koko Suomen.

Toivottavasti toimet ovat riittävät ja ennen kaikkea toivottavasti ne tulivat riittävän aikaisessa vaiheessa.

Koulujen sulkeminen ja kokoontumisten rajaaminen ovat ehdottomasti oikeita toimenpiteitä. Vaikka se panee yrittäjät ja monen muunkin polvilleen, rajut toimet olivat tarpeen. Jos hallitus toimi riittävän ajoissa, voimme välttyä vielä pahemmalta ja pitkäaikaisemmalta romahdukselta.

Vielä nytkin osa perusterveistä aikuisista viittaa kintaalla varoituksille. "Minähän en pöpöjä pelkää", on asenne. – Ja itse asiassa samaa asennetta vaikuttaa olevan ihan riskiryhmiin kuuluvillakin.

Nyt olisi kuitenkin aika, jolloin myös pöpöjä pelkäämättömien pitäisi ajatella pikkuisen omaa nenäänsä pitemmälle. Juuri meidän perusterveiden työikäisten, joita virus itsessään ei tunnu kovin pahasti uhkaavan, pitäisi olla eniten huolissamme.

Koronavirus ei nykytiedon mukaan ole hirmuisen tappava. Se kuitenkin myös tappaa.

Vaarallisuus piilee juuri siinä, että muut kuin riskiryhmiin kuuluvat eivät välttämättä edes huomaa koko virusta. Normaalitilanteessa hieman karheaan kurkkuun ei kiinnitä paljonkaan huomiota, mutta nyt sen pitäisi olla syy pysyä kotona.

Juuri me perusterveet työikäiset pitkälti ratkaisemme sen, nähdäänkö Suomessa Italian kaltainen katastrofi, jossa lääkärien pitää päättää, kuka potilas kytketään hengityskoneeseen ja kenen annetaan kuolla.

Juuri me perusterveet työikäiset voimme vaikuttaa siihen, miten teräväksi tai loivaksi uusien koronatapausten tilastokäyrä muodostuu.

Vaikka meidän ei tarvitse juurikaan olla huolissamme oman henkemme puolesta, meidän pitäisi olla huolissamme koko yhteiskunnan toimivuudesta. Se, että kaikki menee hetkeksi jumiin, on pienempi paha kuin se, jos terveydenhuolto ruuhkautuu koronapotilaista ja muut jäävät hoitamatta.

Jälkimmäinen on ihan realistinen skenaario, jos sorrumme ajattelemaan, että korona on vain flunssa siinä missä muutkin.

Nyt kyse ei ole enää siitä, tuleeko epidemia, vaan siitä, millä voimalla sen huippu meihin iskee. Jokainen ihminen voi vaikuttaa asiaan. Ollaan solidaarisia, jookos.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.