Turun Yrittäjien puheenjohtaja Arto Kallio kolumnissaan: Hankintalain piti lisätä pk-yritysten mahdollisuuksia kilpailussa, toisin kävi

Toimitukselta

Harva pk-yrittäjä kiittelee julkisia kilpailutuksia, puhumattakaan niihin liittyvistä hankinnoista.

Järin suuri ei liene sekään joukko, joka positiivisella mielellä tekee päätöksiä julkisten hankintojen vireille laittamisesta tai päätöksiä niiden voittajista. Harvassa ovat ne osaavat henkilöt, jotka pystyvät valmistelemaan kattavan, oikeudenmukaisen, aidosti tarvittavat kriteerit objektiivisesti aukaisevan ja vielä kilpailua lisäävän tarjouspyynnön.

Tarjouspyyntöjä ei usein tehdä puhtaasti kilpailullisista näkökohdista, joihin myös pk-yritykset voisivat osallistua.

Usein kilpailutus kohdistetaan paineessa, oman työn helpottamiseksi tai jostakin muusta syystä isoina kokonaisuuksina suuryrityksille ja julkisen sektorin itse omistamille yhtiöille, joista viime aikoina olemme nähneet tuoreita esimerkkejä.

Tyydytään sitten kilpailuttamaan palvelun hintaa ohjaavien kriteerien lisäksi.

Näin saadaan loppupeleissä tiedoksi käytännössä no vain se hinta, jonka on antanut suuryritys tai julkisen sektorin omistava yhtiö.

Kilpailu jää auttamattoman kapea-alaiseksi ja hankinnat keskittyvät näille harvoille toimijoille.

Aito kilpailu, palveluiden laatu ja sisällön kattavuus ovat kuitenkin ensiarvoiset tekijät hankinnan onnistumisen kannalta, samoin innovatiivisuus, joka usein nousee ketteristä pk-yrityksistä. Kotimaisuudesta tai paikallisuudesta puhumattakaan!

Hankintalain uudistamisella pyrittiin laajentamaan pk-yritysten osallistumista kilpailutuksiin. Tämä ei kuitenkaan ole toteutunut.

Vallalla taitaa olla käsitys, että tämä minun hankintani on niin iso ja merkityksellinen, että pk-yritykset suljetaan pois mahdollisten tarjoajien joukosta. Hankintalaki tai ainakin sen toteutus on ajautunut mahdottomaan tilanteeseen, joka palvelee vain harvoja.

Yksi hankintalain peruselementeistä on aito kilpailu tarjoajien kesken, mikä samalla tehostaa julkisten varojen käyttöä sekä luo uutta liiketoimintaa alueelle.

Voitaisiinko ulkopuolisen hankintaosaajan avulla palata takaisin tähän sekä yhteistyön onnistumisen kannalta olennaisten asioiden, luottamuksen ja avoimuuden, äärelle? Ulkopuolisen, julkisten hankintojen ammattilaisen, käyttö voisi tuoda apuja moneen kilpailutukseen.

Arto Kallio

Kirjoittaja on Turun Yrittäjien puheenjohtaja.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.