Ihminen on kallisarvoinen

Annarilla Ahtola

Turkulaisia on järkyttänyt viime päivien uutisointi pieleen menneestä kotisairaanhoidosta. Huippuhalvoilla hinnoilla kilpailutuksen voittanut yritys on rikostutkinnassa. Epäillään muun muassa törkeää kuolemantuottamusta, pahoinpitelyä ja kavallusta.

Ihmiset syyllistyvät ajoittain vääryyksiin, laittomuuksiin ja rikoksiin. Se on väärin ja huono asia. Yhteiskunnan ja ihmisyhteisöjen yksi tehtävä onkin tukea jäsentensä pysymistä kaidalla tiellä. Turun tapauksessa rikosepäily kohdistuu saattohoitopalvelua tarjonneeseen yritykseen – mutta miten tällainen tilanne ylipäänsä on mahdollinen?

Saattohoitokoti Terhokodin entinen johtaja Juha Hänninen ihmetteli Turun kaupungin menettelyä jo vuonna 2011. Hänen mukaansa (HS 2.3.2020) Terhokoti pysyi juuri ja juuri omillaan, vaikka hinnat olivat kolminkertaiset verrattuna kilpailutuksen voittaneeseen yritykseen, jota nyt siis epäillään vakavista rikoksista. Helsinkiläisen Hännisen ihmettelyä ei Turussa kuunneltu.

Myös vanhustenhuollon kupla on puhkeamassa. Muutaman vuoden ajan elettiin yhteisessä harhassa: yksityiset toimijat pystyvät kuin ihmeen kaupalla tuottamaan vanhusten hoivaa paljon halvemmalla kuin kunnat itse. Syitäkin tarjoiltiin: kunnan ei tarvitse enää sijoittaa rahojaan seiniin, ja yksityinen ketju pystyy tehokkaasti karsimaan löysät pois.

Sittemmin on huomattu, että säästöjä haettiin sittenkin siitä olennaisimmasta, osaavasta ja riittävästä henkilöstöstä. Ammattilaisten palkkaaminen maksaa, ja silloin kun ammattilaiset hoitavat ihmisiä eivätkä paperikoneita, palkkakulut näyttävät pelkästään menoerältä. Etenkin, jos ihmisarvo unohdetaan.

Teknologian kehityksestä odotetaan ratkaisua sote-palveluiden rahoituskriisiin ja työvoimapulaan. Vanhukselle tai saattohoitopotilaalle ei kuitenkaan riitä hyljerobotti, etäyhteys tai puhuva jääkaappi. Kuten ei elämän alussakaan.

Vauva kehittyy omaksi itsekseen vuorovaikutussuhteissa läheisiin ihmisiin. Vauvaa pidetään sylissä ja katsotaan rakastaen, hänelle leperrellään. Yhteydessä toisiin ihminen myös luopuu elämästään, irrottaa ja hyvästelee sen. Se on arvokasta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.