Pitääkö olla huolissaan?

Minna Harmaala

Oli vain ajan kysymys, milloin yleisvaaralliseksi tartuntataudiksi ylennyt koronavirus saapuisi Varsinais-Suomeen. Jos sitä on Uudellamaalla ja Tampereella, ennen pitkää sitä on Turussakin. Ja niin kävi. Näin toimii globaali maailma.

Kun aloitin tämän tekstin kirjoittamisen, Varsinais-Suomessa oli todettu vasta yksi koronatapaus. Parissa päivässä niitä on tullut muutama lisää. Olisikin todella yllättävää, jos tartunnat täälläpäin jäisivät muutamaan. Ei siitäkään kauan ole, kun Italia oli siinä tilanteessa, missä Suomessa ollaan nyt.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen arvioi maanantaina Uutissuomalaiselle, että koronavirukseen sairastumisen huippu voidaan saavuttaa Keski-Euroopassa touko–kesäkuun vaihteessa ja Suomessa jonkin verran tämän jälkeen. Hän perustaa arvionsa eri puolilta Eurooppaa kansallisilta hallituksilta tuleviin tietoihin.

Pääkaupunkiseudulla ja Pirkanmaalla on jo asetettu isoja karanteeneja ja lienee vain ajan kysymys, milloin sellaisiin alkaa ilmetä tarvetta Turunkin seudulla.

Eli nyt olisi syytä olla tarkkana.

Pitäisikö olla paitsi tarkkana, myös huolissaan?

Koronavirus on pelottava uhka, koska se on uusi eikä siihen ole lääkkeitä. Kiinassa korona on mediatietojen mukaan tappanut jo enemmän ihmisiä kuin sars. Pitkä itämisaika vaikeuttaa viruksen kantajien seulontaa.

Toisaalta korona ei vaikuta olevan mitenkään erityisen ärhäkkä tarttumaan. Se ei THL:n mukaan säily ilmassa tunteja kuten vaikkapa tuhkarokko eikä sen ole todettu tarttuvan tavaroiden välityksellä.

Koska virus nyt kuitenkin näyttää jatkavan maailmanvalloitustaan, hiukan nyt kannattaisi olla huolissaan. Edes sen verran, että välttäisi pahimmille epidemia-alueille matkustamista. Eikä nyt ainakaan heti paluun jälkeen menisi suoraan työpaikalle levittämään mahdollista tartuntaa.

Ennen kaikkea olisi kuitenkin syytä viimeistään nyt kiinnittää huomiota omaan käsi- ja pärskimishygieniaan.

Olisi hienoa, jos kaikki ihmiset pesisivät kätensä huolella ja yskisivät sekä aivastaisivat vaikka kyynärvarteensa.

Ihan THL:n perushygieniaohjeita seuraamalla vältettäisiin aika monta tartuntaa, oli se sitten korona tai kausi-influenssa –  ja samalla vähenisi myös vähemmän vaarallinen mutta silti aina ärsyttävä peruslenssuilu.

Jos koronatartuntoja tulee lisää ja isoja määriä ihmisiä on karanteenissa, vaikutukset voivat ulottua laajallekin. Varsinkin pienet yritykset ja kunnat voivat olla helisemässä. Kuka hoitaa liiketoiminnan, jos työntekijät eivät saa poistua kotoaan?

Koronan vaikutuksilta tuskin voidaan Turunkaan seudulla kokonaan välttyä, vaikka kävisi pieni ihme ja tartunnat jäisivät nyt todettuihin.

Koronan tai vähintään sen pelon vaikutukset esimerkiksi matkailuelinkeinolle ja urheilulle ovat jo nähtävissä. Tuskin kukaan vielä tietää, miten laajalle talousvaikutukset ulottuvat.

Maanantaina pörssikurssit olivat, kuten Taloussanomien haastattelema Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich kuvaili, paniikissa. Tähän vaikutti toki koronan lisäksi myös öljyn hintasota.

Yhtään koronatartunnan uhrien kärsimystä vähättelemättä, viruksen kauaskantoisimmat vaikutukset voivat olla muuta kuin suoria sairastumisia.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.