Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ratikka vai ihmiset?

Yksi poliittisen päätöksenteon suurimmista vaikeuksista on tasapainottelu tulevaisuuden investointien ja jo olemassa olevien ongelmien välissä. Suuressa kuvassa Suomessa on kolme kasvualuetta: pääkaupunkiseutu, Tampere ja Turku, muualla uhkaa näivettyminen.

Raisio kuuluu Turun talousalueeseen ollen näin mukana kasvavassa kehityksessä. Sekä Turussa että Raisiossa tasapainotellaan juuri investointien ja palveluiden ylläpidon ristipaineissa. Kaupunkeja yhdistää ajatus raitiovaunuliikenteeseen siirtymisestä, vaikka samanaikaisesti molempien kaupunkien peruspalveluissakin olisi todella paljon kohentamista.

On selvää, että Turussa ristiriita on vielä paljon Raisiota suurempi. Kaupungilla on miljardi velkaa ja miljardin investoinnit jonotuslistalla. On ratikkaa, musiikkitaloa, historiamuseota, taidemuseota ja homekouluja. Laita niitä sitten tärkeysjärjestykseen.

Kaksi vuotta sitten, juuri eduskuntavaalien alla, nousi valtakunnalliseksi keskustelunaiheeksi ikäihmisten hoitotilanne. Järkyttäviä väärinkäytöksiä paljastui, kaikki olivat sitä mieltä, että tilanteeseen on puututtava ripeästi ja tilanne on korjattava. Vanhustenhoidon perusongelmaan on säädetty hoitajamitoitus, mutta käytännössä mikään ei ole muuttunut.

Poliitikot eivät yrittäneet hankkia irtopisteitä puhumalla raitiovaunuista, koska vanhusten hoitoasiassa oltiin oleellisen äärellä. Ratikka kuitenkin palasi voittajana keskustelun ytimeen nyt, kun annetaan lupauksia äänestäjille palveluista. Paineet ovat Turulla kovat, koska investoinnitkin ovat viime vuosina menneet ohi budjetoidusta hehtaarikaupalla.

Media on leimannut naapurikuntien päättäjät hölmistyneiksi ja yllättyneiksi. Olemme ajan tasalla, emme yllättyneitä. Fakta on, että selvitykset ratikasta ovat ristiriidassa todellisuuden kanssa. Väestönennusteet ja arvojen nousut ovat niissä ylimitoitettuja! Ja kenen etu on, että tietoisesti nostamme maan ja asuntojen kustannuksia?

Vastuuntuntoiset poliitikot tiedostavat tilanteen tarkasti. hoidetaanko tulevaisuudessa ihmisiä vai visioita, kun rahaa ei ole kuin toiseen? Siitä on kysymys.

Kirjoittaja on Raision kaupunginvaltuuston puheenjohtaja.