Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toni Hinkan kolumni | Kehityshaluttomien tuho

Törmäsin tässä kuussa useampaankin ihmiseen, joita ei kehittyminen kiinnostanut pätkääkään. Heitä ei kiinnostanut kuulla, miten voisivat itse kehittyä. Vielä vähemmän heitä kiinnosti kehittämisestä puhuminen ylipäätään. En ollut vähän aikaan moisiin törmännyt, joten se pisti pohtimaan.

Maailma kehittyy ja ihmiset kehittyvät. Vaan eivät kaikki. Miten heille oikein käykään?

Joku ehkä sanoisi, että kaikilla ei ole kykyä kehittyä. Minun on vaikea uskoa tuota. Kyllä jokainen voi kehittyä, jos haluaa. Vaan mikä on halun joiltain tappanut?

Kehityksen ensimmäinen askel lienee tietoisuus siitä, mitä kannattaa kehittää ja miten.

Mitä-kysymykseen vastauksen saa helposti, jos altistaa itsensä palautteelle. Jos kysyy usein muilta, missä onnistuin ja mitä voisin tehdä paremmin, saa ajan kuluessa taatusti paljonkin kehitysvinkkejä.

Toki on pieni joukko ihmisiä, joita palaute ei kiinnosta ja pahimmillaan he suuttuvat saadessaan palautetta. Heidät on tuomittu taantumaan ja tuhoutumaan, kun maailma menee vääjäämättömästi eteenpäin. No, sitä helpompi on kehityshaluisten hankkia itselleen kilpailuetua.

Toinen ihmisjoukko ovat he, jotka kuuntelevat palautteen kyllä kohteliaasti, jopa kiitollisina, mutta eivät siitä huolimatta ota ensimmäistäkään askelta kohti parempaa. Saamattomia ja laiskoja, vai mikä sitten on syynä. Osalla vielä välinpitämättömyys muita kohtaan. Kehityshaluttomuus onkin viesti muille; et ole kehittymiseni arvoinen ihminen. Vain täydellisten ei tarvitse kehittyä.

Viimeisen runsaan vuoden aikana tämän kehittymishaluttomien joukko on erottunut aikaisempaa selvemmin. Yhä on niitä etäkokoustajia, jotka eivät ole tehneet pienintäkään yritystä paremman äänen ja kuvan tarjoamiseksi keskustelukumppaneille. Siis sellaisiakin, jotka taatusti ovat kuulleet, millaisen antikliimaksisen vaikutuksen he tekevät.

Pohdin hetken voinko minä näin tyrmäävää kirjoittaa. Etten vain pahoittaisi jonkun mieltä. Vaan aika pieni on mahdollisuus, että yksikään kehityshaluton tämän edes lukisi tai mitään muutakaan ylipäätään. Lukiessa kun saattaa sivutuotteena vaikkapa kehittyä.

Kirjoittaja on vaikuttamisen taitojen valmentaja