Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asiantuntijat vinkkaavat: Näin elvytät vanhan ja hiipuneen ystävyyssuhteen – "Esteenä on sekin, että olemme noloina, häpeissämme tai pahoillamme siitä, että olemme jättäneet ystävän paitsioon"

Onko sinulla vanhoja ystäviä, joita et ole nähnyt vuosiin ja joihin haluaisit ottaa yhteyttä mutta et saa mitään aikaiseksi?

Asiantuntijat neuvovat brittiläisen Guardian-lehden verkkosivuilla, miten vanhoja ystävyyssuhteita voi elvyttää.

Brittiläisen psykologijärjestön tutkija Gillian Butler kertoo, että monenlaiset tekijät estävät pitämästä vanhoja ystävyyssuhteita aktiivisina. Tällaisia ovat muun muassa perhevelvollisuudet, työ, maantieteellinen etäisyys ja suuret elämänmuutokset.

– Mutta esteenä on sekin, että olemme noloina, häpeissämme tai pahoillamme siitä, että olemme jättäneet ystävän paitsioon, Butler huomauttaa.

– Saamme päähämme, että ehkä he eivät halua nähdä meitä.

Tällaiset tunteet voittavat helposti halumme ottaa yhteyttä vanhaan ystävään.

Butler ehdottaa ratkaisuksi oman ajatusmaailman laajentamista.

Usein ajatellaan, että ystävyys on aina kahdenkeskinen asia, mutta näin ei tarvitse olla.

Butler itse elvytti vanhan ystävyyssuhteen 20 vuotta sitten sen jälkeen, kun hänen aviomiehensä ja tyttärensä törmäsivät hänen pitkään "kadoksissa olleeseen" ystäväänsä.

– Välittömästi hänet imaistiin lastemme nykytilanteeseen, kaikkiin muutoksiin, jotka olivat tapahtuneet sen jälkeen, kun viimeksi tapasimme.

Ei haitannut, vaikka vanhat ystävykset eivät aina tavanneet kahden kesken. Perheenjäsenten avulla Butler sai tärkeän ihmisen takaisin elämäänsä.

Butler sanoo, että jos kirjoitat ylös sanat "meidän on pakko tavata", ne kannattaa yliviivata saman tien. Vanhaa ystävyyssuhdetta kannattaa lämmitellä pikkuhiljaa.

Jos on liian kiireinen eikä tapaamiseen ole aikaa, voi riittää, että pitää muutoin ajoittain yhteyttä vanhaan ystävään. Kun myöhemmin kiireet helpottavat, hänet voi pyytää tapaamiseen.

Brittiläisen Neuvonta ja psykoterapia -yhdistyksen jäsen Louise Tyler kehottaa olemaan varovainen sosiaalisessa mediassa tapahtuvassa yhteydenpidossa.

– Satunnainen Instagram- tai Facebook-postauksesta tykkääminen voi antaa muille valheellisen kuvan, että pitäisi yhteyksiä ystäviin.

Todella hyvät ystävyydet ovat emotionaalisesti pitkäikäisiä, ja ne kestävät uinuvia ajanjaksoja, jopa pitkiä sellaisia.

– Vanhat ystävät ovat nähneet toisensa aikuistuvan. He ymmärtävät toistensa menneisyyden, haasteet, perhetaustan, parisuhteet, Tyler sanoo.

Nostalgia vahvistaa ystävysten keskinäistä sosiaalista yhteyttä.

Tyler neuvoo mieluiten soittamaan tai lähettämään tekstiviestin vanhalle "kadoksissa olevalle" ystävälle. Sähköposti jää helposti huomaamatta.

Millä tahansa välineellä otat yhteyttä, älä aloita anteeksipyynnöllä, Butler neuvoo.

– "Olen pahoillani" ei ole koskaan kovin luokseen kutsuvaa.

Tyler neuvoo välttämästä pitkiä ja kiharaisia tarinoita siitä, mitä on tapahtunut. Viesti kannattaa pitää lyhyenä ja suorana.

Kannattaa sanoa, että on ajatellut vanhaa ystävää, koska onhan se totta. Voit kertoa hänelle yksinkertaisesti, että elämä tuli väliin mutta haluaisit nyt tavata hänet.

Jos saat myönteisen vastauksen, tehtäväsi on melkein suoritettu. Sitten voit vain ehdottaa tapaamista jossakin.