Tuleeko Turkuun lisää tornitaloja? – Pilvenpiirtäjistä ei ole puhuttu Turussa vuosiin, mutta sellainen lienee tulossa Kupittaan Tiedepuistoon

Turun kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen. Teemu Nurmi

Teemu Nurmi

Vielä muutama vuosi sitten Turussa oli päällä jatkuva porina erilaisista tornitalohankkeista, joista kuumin peruna oli Kakolan näköalatorni. Sitä ei tule eikä niin ikään Ruusukorttelin yhteyteen 16-kerroksista taloa. Kun Turun hallinto-oikeus kumosi sen kaavan marraskuussa 2018, on keskustelu korkeasta rakentamisesta hiljentynyt.

– Kakolan tornihanke synnytti suuren keskustelun ja kun samaan aikaan Turku julkaisi korkean rakentamisen selvityksen, puhuttiin asiasta todella paljon, kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen muistelee.

Pöhinän laantuminen ei suinkaan tarkoita sitä, että Turkuun ei ole tulossa tornitaloja tai jopa pilvenpiirtäjiksi laskettavia taivaansilpojia. Kupittaan ja Itäharjun alueelle tulevaan Tiedepuistoon noussee vähintään 20-kerroksinen rakennus tai useampia.

– Turku haluaa edistää korkeaa rakentamista erityisesti Tiedepuistoon, Hintsanen sanoo.

Alueen suosiminen on järkevää siksikin, että tornitalojen toteutuminen sinne on taloudellisista syistä kaikkein todennäköisintä. Timo Hintsanen uskoo, että rakentajia houkuttelee parhaiten monikäyttöinen korkea rakentaminen eli tornitalo, jossa voisi olla sekä asumista, liike- ja toimistotilaa että ehkäpä jopa hotelli.

– Tiedepuiston ympärillä ei ole historiallisia matalaa rakentamista ympärilleen edellyttävää rakennuksia, alue ei ole kaukana keskustasta, se on hyvin saavutettavissa ja näköalat ovat mainiot, Hintsanen perustelee.

– Lähes kaikki korkean rakentamisen hankkeet Suomessa liittyvät raideliikenteeseen. Tornitaloja tehdään sinne, missä suuri joukko ihmisiä liikkuu raiteilla. Siinäkin mielessä Kupittaa-Itäharju on perusteltu sijainti, hän jatkaa.

Vuonna 2017 tehty Turun korkean rakentamisen selvitys kertoo, että Turussa on parhaat edellytykset korkealle rakentamiselle Kupittaa-Itäharjun lisäksi Länsikeskuksessa, Paalupaikan kohdalla, Runosmäessä, Skanssissa ja Varissuolla.

Mitenkään kokonaan hylätty ajatus ei ole Tukholmankadun varrella olevan Vaasanpuiston 35-kerroksinen asuinrakennus, johon on valmius osayleiskaavassa.

– Se ei vaan tunnu kiinnostavan rakentajia. Ehkä Turun markkina on liian pieni yhtä käyttötarkoitusta varten olevalle pilvenpiirtäjälle eikä sijainti välttämättä ole houkutteleva ainakaan ennen kuin Kirstinpuiston ja Herttuankulman rakentamishankkeet ovat valmiimpia.

Kakolanmäelle ei tule näkötornia, mutta Turku saattaa silti saada jonain päivänä oman Näsinneulansa.

– Turussa on puhuttu siitä, että koska olemme maailman kauneimman saariston pääkaupunki niin pitäisi olla paikka, josta sinne näkee. Missä se sitten olisi...mahdollisia paikkoja ovat esimerkiksi Linnakaupunki ja Hirvensalo, kaupunkisuunnittelujohtaja pohtii.

Turun korkeimpia rakennuksia

Maamerkkejä, joita ei ole sellaisiksi suunniteltu: Turku Energian piippu, Pääskyvuoren linkkitorni ja Pernon telekan pukkinosturi.

Korkeimpia rakennuksia ovat kirkot: Tuomiokirkko (86 m), Mikaelinkirkko (77 m) ja Martinkirkko (64 m).

Korkeita asuinrakennuksia: Varissuon Tornikartio (51 m), Varissuon maamerkki, mutta ei näy kauas. Airiston Tähti (58 m). Ikituuri (42 m).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää