Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuleeko Turkuun lisää tornitaloja? – Pilvenpiirtäjistä ei ole puhuttu Turussa vuosiin, mutta sellainen lienee tulossa Kupittaan Tiedepuistoon

Vielä muutama vuosi sitten Turussa oli päällä jatkuva porina erilaisista tornitalohankkeista, joista kuumin peruna oli Kakolan näköalatorni. Sitä ei tule eikä niin ikään Ruusukorttelin yhteyteen 16-kerroksista taloa. Kun Turun hallinto-oikeus kumosi sen kaavan marraskuussa 2018, on keskustelu korkeasta rakentamisesta hiljentynyt.

– Kakolan tornihanke synnytti suuren keskustelun ja kun samaan aikaan Turku julkaisi korkean rakentamisen selvityksen, puhuttiin asiasta todella paljon, kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen muistelee.

Pöhinän laantuminen ei suinkaan tarkoita sitä, että Turkuun ei ole tulossa tornitaloja tai jopa pilvenpiirtäjiksi laskettavia taivaansilpojia. Kupittaan ja Itäharjun alueelle tulevaan Tiedepuistoon noussee vähintään 20-kerroksinen rakennus tai useampia.

– Turku haluaa edistää korkeaa rakentamista erityisesti Tiedepuistoon, Hintsanen sanoo.

Alueen suosiminen on järkevää siksikin, että tornitalojen toteutuminen sinne on taloudellisista syistä kaikkein todennäköisintä. Timo Hintsanen uskoo, että rakentajia houkuttelee parhaiten monikäyttöinen korkea rakentaminen eli tornitalo, jossa voisi olla sekä asumista, liike- ja toimistotilaa että ehkäpä jopa hotelli.

– Tiedepuiston ympärillä ei ole historiallisia matalaa rakentamista ympärilleen edellyttävää rakennuksia, alue ei ole kaukana keskustasta, se on hyvin saavutettavissa ja näköalat ovat mainiot, Hintsanen perustelee.

– Lähes kaikki korkean rakentamisen hankkeet Suomessa liittyvät raideliikenteeseen. Tornitaloja tehdään sinne, missä suuri joukko ihmisiä liikkuu raiteilla. Siinäkin mielessä Kupittaa-Itäharju on perusteltu sijainti, hän jatkaa.

Vuonna 2017 tehty Turun korkean rakentamisen selvitys kertoo, että Turussa on parhaat edellytykset korkealle rakentamiselle Kupittaa-Itäharjun lisäksi Länsikeskuksessa, Paalupaikan kohdalla, Runosmäessä, Skanssissa ja Varissuolla.

Mitenkään kokonaan hylätty ajatus ei ole Tukholmankadun varrella olevan Vaasanpuiston 35-kerroksinen asuinrakennus, johon on valmius osayleiskaavassa.

– Se ei vaan tunnu kiinnostavan rakentajia. Ehkä Turun markkina on liian pieni yhtä käyttötarkoitusta varten olevalle pilvenpiirtäjälle eikä sijainti välttämättä ole houkutteleva ainakaan ennen kuin Kirstinpuiston ja Herttuankulman rakentamishankkeet ovat valmiimpia.

Kakolanmäelle ei tule näkötornia, mutta Turku saattaa silti saada jonain päivänä oman Näsinneulansa.

– Turussa on puhuttu siitä, että koska olemme maailman kauneimman saariston pääkaupunki niin pitäisi olla paikka, josta sinne näkee. Missä se sitten olisi...mahdollisia paikkoja ovat esimerkiksi Linnakaupunki ja Hirvensalo, kaupunkisuunnittelujohtaja pohtii.