Ruokahävikistä puhuttiin jo sata vuotta sitten – aiemmin tähteet annettiin huonompiosaisille, nykyisin niistä tehdään trendiherkkuja

Hävikkiruoasta puhuttiin jo 1800-luvun lopulla. Silloin sitä jaettiin heikompiosaisille, nykyisin siitä loihditaan herkkuja. Vilma Venho

Eija Marja-aho

Ruokahävikki ei ole uusi keksintö. Siitä on kirjoitettu suomalaisessa lehdistössä jo 1800-luvun lopulta saakka. Tuolloin tosin puhuttiin ruoantähteistä.

Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun tutkijat halusivat selvittää, kuinka sanomalehdet käsittelivät ruokahävikkiä artikkeleissaan kahdella eri ajanjaksolla. Lehtiartikkelit kerättiin vuosilta 1885–1917 ja Helsingin Sanomien jutuista vuosilta 2008–2017.

Aineistoista paljastui, että ennen ruokaa kunnioitettin nykyistä enemmän. Säästäväisyys, joka toimi kaiken toiminnan taustalla maatalousyhteiskunnassa, ei tänä päivänä ole yhtä tärkeää.

– Ruoka nähtiin aina arvokkaana resurssina, jota ei missään nimessä saisi heittää menemään. Mahdolliset ylijäämät kannustettiin antamaan heikompiosaisille, markkinoinnin professori Outi Uusitalo toteaa.

Myös nykyajan artikkeleissa patistettiin tähteiden parempaan käyttöön. Sen sijaan että tähteet olisivat jotain alempiarvoista, niistä on tullut osalle ihmisistä innovaatioiden lähde tai trendikäs osa elämäntapaa. Hävikkiruokaa käyttää jo osa ravintoloistakin.

Tutkimus etsi aineistoista myös ruokahävikkiin liittyviä hyveitä. Kun hyveet on sisäistetty, ne näkyvät kaikessa ihmisten toiminnassa.

Tutkijoiden mukaan aineistoja vertailemalla voidaan antaa ohjeita siitä, mitä hyveitä ihmisen tulisi sisäistää ruokahävikin vähentämiseksi.

– Ruokaa tulisi kunnioittaa nykyistä enemmän. Samaten arkiset ja yksinkertaiset hyveet, kuten säästäväisyys, tulisi palauttaa entistä suurempaan arvoon, Uusitalo toteaa.

– Rehellisyyden ja läpinäkyvyyden hyveet kannustaisivat kierrätykseen.

Uusitalon mukaan myös työpaikkaruokaloiden kaltaisten instituutioiden tulisi omaksua näitä hyveitä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

  1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
  2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
  3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
  4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
  5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
  6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
  7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
  8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
  9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
  10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
  11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
  12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
  13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
  14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
  15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää