Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tonin sankaruus pelasti Anteron hengen Rymättylässä: Pelastuslaitoksen saaminen paikalle kesti 40 minuuttia

Kauppareissu yksin veneellä oli koitua Antero Vehviläisen, 84, kohtaloksi viime kesänä. Vehviläinen oli matkalla Ampuminmaan saaressa sijaitsevalta mökiltään kauppaan Rymättylän keskustaan, kuten niin usein ennenkin.

Ahteentaanrannassa laiturille noustessaan kävelysauvojen kanssa liikkuva Vehviläinen kuitenkin liukastui ja putosi laiturin ja veneen väliin. Onnekseen hän sai napattua kiinni toisella kädellään selkänsä takaa veneen kaiteesta ja ryhtyi huutamaan apua.

– Olin tulossa proomun kanssa paikalle ja näin, että Antero roikkui kaiteessa kiinni. Otin häntä käsistä kiinni, mutta Antero huusi kivusta enkä saanut häntä vedettyä ylös. Samalla soitin samalla apua, apuun rientänyt Toni Aerikkala kertoo.

Tilanne oli paha, sillä Vehviläisellä ei ollut pelastusliivejä eikä hän kyennyt jaloillaan auttamaan pelastustoimia. Veneeseen nostaminen ahtaassa paikassa ei kuitenkaan ottanut onnistuakseen.

– Paikassa on lähemmäs kolme metriä syvää, ja veneen ja laiturin väli on tosi pieni. Onneksi välissä oli pollari, ja sain pidettyä takaa veneestä kiinni. Siinä olin naama betonia vastaan, Vehviläinen kertoo.

Pelastuslaitoksen paikalle saapumisessa kesti 40 minuuttia. Heidän saavuttuaan Vehviläinen saatiin yhteisvoimin nostettua laiturille turvallisesti.

EnsihoitopäällikköVesa Jyrkkänen Varsinais-Suomen pelastuslaitoksesta kertoo, että yksittäistapauksissa ensihoidon saaminen paikalle voi kestää näinkin kauan.

Hätäkeskus tekee hälytyksistä riskiarvioinnin. Ne on jaettu neljään luokkaan, joista A ja B ovat sellaisia, että oletetaan potilaan terveydentilan olevan uhattuna. Pelastuslaitoksella on Naantalissa kaksi ensihoidon yksikköä. Toinen on käytössä ympäri vuorokauden joka päivä. Toinen yksikkö on sairaanhoitopiirin alainen ja toimii osa-aikaisesti. Se on käytössä arkisin kello 11–23 ja viikonloppuisin kokoaikaisesti.

– Jos nämä molemmat yksiköt ovat varattuna, hälytykset lähtevät lähikuntiin, kuten Turkuun, Raisioon tai Nousiaisiin. Jos niiden tulo tuntuu kestävän, myös Rymättylän VPK hälytetään.

Sairaanhoitopiirin ensihoidon tilastot kertovat, että valtaosassa hälytyksistä paikalle päästään huomattavasti Vehviläisen tapausta nopeammin.

Antero Vehviläiselle oli onni onnettomuudessa, että Aerikkala sattui onnettomuuspaikalle. Hänellä kun riitti voimia pidellä Vehviläistä veden pinnalla riittävän pitkään. Aerikkala sai myös ennen pelastuslaitoksen tuloa siirrettyä Vehviläisen veneen taakse ja nostettua hänet osin veneen moottoritilaan.

Kovin dramaattisesti Vehviläinen ei läheltä piti -tilannetta ensin ottanut. Hänellä oli vaihtovaatteita mukana, ja kauppareissuhan hoidettiin loppuun, kun kerran sille tielle oli lähdetty.

Samana päivänä hän kiipesi myös uudelleen paattiin.

– Vein pullon ja kukkapuskan pelastajalleni. Sitten vasta tuli ajatelleeksi, kuinka hengenvaarallinen tilanne oli.

Vehviläisellä on ollut mökki saaressa yli 50 vuotta, eikä hänelle tätä ennen ole mitään näin rankkaa tapahtunut.

– Karille on kyllä ajettu monta kertaa, hän naurahtaa.

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto palkitsi Toni Aerikkalan Rymättylässä järjestetyssä tilaisuudessa hengenpelastusmerkillä. Liiton toiminnanjohtaja Kristiina Heinonen kertoo, että Vehviläisen kaltaiset liukastumistapaukset ovat melko yleisiä. Virallisia tilastoja ei ole olemassa, kuinka paljon niitä tapahtuu, sillä moni tapaus päättyy siihen, että vedestä päästään kipuamaan omin voimin ylös. Hengenpelastusmerkkejä ja kunniakirjoja liitto jakaa vuosittain viidestä kymmeneen kappaletta.