Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Turun kauppatorille tulee aurinkolämmitys – Valtuuston päätös syntyi yli 2,5 tunnin tunteikkaan keskustelun ja kolmen äänestyksen jälkeen

Turun kauppatorin pinta pidetään sulana aurinkoenergialla, päätti Turun kaupunginvaltuusto maanantaisessa kokouksessaan.

Päätös syntyi usean äänestyksen jälkeen.

Torille tuleva lämmitysjärjestelmä on niin sanottu hybridijärjestelmä, jonka pintaputkisto kerää kesällä energiaa maaperään ja talvella saman putkiston kautta lämmitetään torin pintaa.

Järjestelmä hyödyntää maaperään varastoidun aurinkoenergian lisäksi kaukolämmön paluupuolen lämpöenergiaa. Myös kaukolämmön paluuenergiaa on mahdollista varastoida maaperään.

Valtuuston päätös syntyi yli kaksi ja puoli tuntia kestäneen käsittelyn päätteeksi. Muutama valtuutettu jätti eriävän mielipiteen.

Noin tunnin keskustelun jälkeen valtuusto äänesti Riina Lumpeen (vihr.) esityksestä, että hanke palautettaisiin valmisteluun. Esitystä kannatti Jarmo Laivoranta (kesk.).

Valmisteluun palauttaminen hylättiin äänin 34–31 kahden äänestäessä tyhjää.

Johannes Yrttiaho (vas.) esitti, että torin pinta pidetään sulana kaukolämmöllä. Esitys hävisi äänin 34–12, kun 21 äänesti tyhjää.

Juha Anttilan (ps.) esitys oli, että lämmitysjärjestelmä hylätään. Tämä esitys hävisi äänin 34–18, kun tyhjää äänesti 15 valtuutettua.

Keskustelussa tunteet kuumentuivat ja keskustelu harhautui välillä jopa ilmastonmuutoksesta kiistelyyn.

Moni kaupunginhallituksen päätösesitystä vastustava muistutti, että kokemusta vastaavanlaisesta aurinkokeräimestä ei vielä ole mistään.

– Kukaan meistä valtuutetuista ei olisi valmis ottamaan näitä riskejä omilla rahoilla. Meidän täytyy varmistua, että riskejä ei oteta kaupungin rahoilla, sanoi Mikaela Sundqvist (vihr.).

Päätöksen puolustajat totesivat, että jos aurinkoenergian keräin ei toimi niin tori pysyy sulana kaukolämmöllä.

Virkavalmistelukin sai puheenvuoroissa sapiskaa.

– Tässä asiassa oli todella vaikea saada ymmärrettävää oikeaa tietoa. Neljä kertaa asia pantiin kaupunginhallituksessa yksimielisesti pöydälle, sanoi Jarmo Laivoranta (kesk.).

Hänen mukaansa kunnon laskelmat saatiin vasta sen jälkeen, kun valtuusto 27.1. päätti ottaa asian käsittelyynsä.

Konsta Weber (vihr.) kertoi vihreiden kysyneen virkamiehiltä, olisiko jotain muita vaihtoehtoja aurinkokeräimelle, ja vastaus oli ei.

– Virkavalmisteluun ei luovuus kuulu, mutta luulisi että aina olisi muita vaihtoehtoja. Sen verran luovuutta voisi valmistelussa säilyttää, että nähtäisiin muitakin vaihtoehtoja, Weber sanoi.

– Alun alkaen mentiin metsään siinä, että meille tuotiin vain yksi vaihtoehto, joka kuulosti sekä kalliilta että toiminnaltaan epävarmalta, sanoi Mervi Uusitalo (vas).

Hän totesi, että ilman insinöörikoulutusta on ollut vaikea ymmärtää sopimuspapereita.

Kokoomuksen valtuutetut puolustivat virkamiehiä ja muistuttivat, että nämä toimivat virkavastuulla.

– On surullista, että näin laajaa epäluottamusta virkamiehiin on. Pitkällä tähtäimellä se on erittäin haitallista, sanoi Olli Manni (kok.).

– Esitys on hyvä. Kaikkiin kysymyksiin on saatu erinomaiset vastaukset loistavilta virkamiehiltämme. On tullut täysin selväksi, että kyseinen järjestelmä on nimenomaan riskien hallinnan kannalta järkevin, sanoi kaupunginhallituksen puheenjohtaja Lauri Kattelus (kok.).

Hänen mukaansa nyt esitettävä järjestelmä on käyttökustannuksiltaan halvin ja lisäksi siinä on pienimmät aikatauluriskit.

Pentti Huovinen (kok.) peräänkuulutti luottamusta virkamiehiin ja sanoi, että valtuuston tehtävä ei ole valmistella asioita.

– Tämä ei ole paikka, jossa käydään teknistä keskustelua. Me painamme nappia.

Osa valtuutetuista näki, että torin pintaa ei tarvitsisi pitää sulana millään järjestelmällä. Heitä muistutettiin, että valtuusto on päättänyt sulanapidosta jo vuonna 2016.

Osa valtuutetuista myös huomautti, että torimonttu olisi jo aika saada täytettyä.

– Viivästyminen olisi joka tapauksessa myrkkyä keskustalle, sanoi Ville Auvinen (kd.), joka sanoi edelleen pitävänsä koko toriparkkia virheenä, mutta kannatti kuitenkin lämmitysjärjestelmän hyväksymistä.

– Huolimatta siitä, että en kannattanut kuopan kaivamista, olen sitä mieltä, että päätösehdotus on paras mahdollinen. Toivon todella, että kuoppa saataisiin täytettyä, sanoi Piia Elo (sd.).

Aurinkokeräinpäätös syntyi alun perin kaupunginhallituksessa niukimmalla mahdollisella äänestystuloksella 7–7 puheenjohtajan äänen ratkaistessa.

Kaupunginvaltuusto päätti kuitenkin edellisessä kokouksessaan 27. tammikuuta ottaa torin asian omaan käsittelyynsä. Näin valtuusto voi tehdä, jos esityksen allekirjoittaa vähintään 23 valtuutettua. Keskustan alulle paneman nimilistan torin lämmityksestä allekirjoitti 30 valtuutettua.

Kaupunginvaltuuston kokousten välillä virkamiesten valmistelema pohjaesitys muuttui niin, että kaupunki ei enää siirrä sen kustannusvastuulla olevien torin pintarakenteiden hankintavastuuta edelleen toriparkkiyhtiölle, vaan kilpailuttaa kyseiset urakat ja materiaalit itse noudattaen hankintalakia.

Näin kaupunki varmistaa esityksen mukaan hankinnan markkinahintaisuuden, mutta toisaalta ottaa vastuun kyseisen rakenteen laadusta ja rakentamisaikataulusta.

Sulanapitojärjestelmäkin kilpailutus olisi virkamiesten mukaan riskialtista tässä vaiheessa projektia ja vaatisi uuden suunnittelun.

Sulanapidosta luopuminen puolestaan olisi selvityksen mukaan vielä vaikeampi toteuttaa, sillä se vaatisi muutoksia katusuunnitelmiin. Suunnitelmien muutosprosessi veisi virkamiesten mukaan 1–2 vuotta. Lisäksi hiekoitussoraa kulkeutuisi lähistön liiketiloihin aiheuttaen ylläpitokustannuksia, mikä saattaisi johtaa korvausvaatimuksiin kaupungille.