Anna Puu musiikinteosta: "Vain luoja tietää, mitä päästäni milloinkin tulee"

Anna Puun keikka Savoy-teatterissa samoin kuin muut Heartbreak Hotel -konserttisalikiertueen keikat siirtyvät loppuvuoteen koronaviruksen vuoksi. Tero Ahonen

Jussi Vehkasalo

Helsinkiläinen laulaja-lauluntekijä Anna Puu tekee Heartbreak Hotel -nimisen konserttisalikiertueen maalis-huhtikuussa. Kiertue on aikataulutettu tähän kevään rakoon siksi, että Puu on tähtivalmentajana mukana tv:n The Voice Of Finland -laulukilpailussa.

– Ohjelman livelähetykset alkavat huhtikuussa, kiertueeni loppuu ennen sitä. The Voice Of Finlandin finaali nähdään vapunpäivänä, Puu kertoo.

Idols-laulukilpailusta omalle uralleen ponnistanut Puu on mukana TVOF-kisassa valmentajana jo neljättä kertaa.

– Kisa on edennyt siten, että me valmentajat valikoimme laulajista kisan edetessä jatkoon mielestämme parhaiten artistiksi sopivia tyyppejä. Ennen sitä ohjelman tuotantotiimi etsi kisaan mukaan laulajia, heitä myös ilmoittautui kisaan mukaan. Livelähetyksiin kukin meistä valitsee neljä omaa suosikkiehdokasta, ja siinä vaiheessa yleisökin saa alkaa osallistua äänestykseen voittajasta, Puu selostaa kisan kulkua.

Heartbreak Hotel -kiertue käynnistyy Hyvinkäältä 13. maaliskuuta.

– Konsertteihin olen valinnut levyiltäni kappaleita niin, että konsertissa mennään toisaalta syvissä vesissä ja toisaalta valoisammissa tunnelmissa. Vaikka kiertueella on bändi mukana, tarkoituksena on tuoda kappaleet intiimeinä versioina lähelle kuulijoita, yritämme luoda sellaisen riisutun hetken.

Intiimin pelkistettyjä versioita Puu on esittänyt kappaleistaan esimerkiksi yksityiskeikoilla yrityksille, säestäjänä on ollut vain bändin kosketinsoittaja Jussi Liimatainen Samalla kokoonpanolla toteutettiin taltiointi Ylen Timanttinen keikka -ohjelmaa varten elokuussa 2018.

– Lavalla on iso, minunnäköiseni amerikkalaistyylinen hotellihuone neonvaloineen. Sinne mahtuu bändikin soittamaan näitä valittuja biisejä, jotka ovat sopivia konsertin teemaan eli "sydämen eheytymishoitooni", Puu viittaa konserttinsa punaiseen lankaan.

Hän muistaa vuosien takaiselta ensimmäiseltä konserttisalikiertueeltaan sen, kuinka erilaisia yleisöt saattoivat olla.

– Konserttisaliyleisöt ovat hiljaisempia kuin muiden keikkojen yleisöt, pidättäytyväisiäkin. Huomasin, että yleisöstä ei konserttisalikeikoilla pidä väkisin yrittää saada irti reaktioita, jos siellä ei vaan sellaisia ihmisiä ole. Kannattaa esiintyä vaan reilusti omana itsenään.

– Saattoi olla niin, että vaikka yleisö oli hiljaista, ja luulin että en saa kontaktia, niin sitten konsertin jälkeen tultiin sanomaan, että aivan mielettömän hieno konsertti, Puu kertoo.

Hänen viimeisin levynsä Nälkäinen sydän on aiempia julkaisuja selkeämmin elektronista poppia. Tyylin kehittymistä Puu pitää luonnollisena kehittymisenään artistina.

– Aloitin artistina nollasta silloin 12 vuotta sitten. Kuuntelen monenlaista musiikkia, ja mieltymykseni, eli se mikä minusta itsestäni kuulostaa kivalta ja inspiroivalta, kuuluu myös omilla albumeillani. Vain luoja tietää, mitä päästäni milloinkin tulee, nainen naurahtaa.

Vastikään 38 vuotta täyttäneen Puun suomenkielisistä lauluista vastaa nimekäs biisintekijäpoppoo, johon kuuluvat hänen lisäkseen avomies Jukka Immonen, Knipi Stierncreutz ja Lasse Kurki

– Biisinteko heidän kanssaan menee niin, että minä teen sanat, ja sitten laitamme nipun sanoja lattialle ja alamme kehitellä sävelmää. Yleensä kokoonnumme paikkaan, jossa saamme olla rauhassa. Me olemme sen verran tehokas porukka, että saamme paljon aikaan jo parin yön tehoiskulla kappaleiden teossa, Puu kertoo.

Biisien tekoon on tullut mukaan myös Crash-yhtyeestä tunnetuksi tullut Teemu Brunila

– Teemun kanssa se menee yleensä niin, että teemme ensin kertosäkeen ja sitten muut laulunosat.

Vuoden 2008 Idols-laulukilpailussa toiseksi sijoittunut Puu olisi heti uransa alusta halunnut laulaa englanniksi, koska myös kuunteli, ja kuuntelee edelleen, etupäässä englanninkielistä musiikkia.

– Levy-yhtiön edustajat olivat kuitenkin sitä mieltä, että minun kannattaisi kokeilla laulamista suomeksi. Suomen kieli sopi suuhuni sittenkin laulukielenä.

Puu on mukana myös uudessa Muumilaakso-animaatiosarjassa ääninäyttelijänä. Toisen tuotantokauden jaksoja nähdään 2. maaliskuuta alkaen.

– Joo, teen joskus dubbaushommia. Minä ja Paula Vesala ääninäyttelemme Tiuhti ja Viuhti -nimisiä ilkikurisia kaksosia, joiden ääninäytteleminen oli enimmäkseen tuhisemista, hihittelyä ja muuta äännähtelyä, Puu kertoo.

Ylen tiedotteen mukaan Tiuhti ja Viuhti liittyvät tarinaan jaksossa kuusi, jonka nimi on Taikurin hattu. Jakson seitsemän nimi onkin sitten jo Tiuhti ja Viuhti.

Anna Puun Heartbreak Hotel -konserttisalikiertue:

13.3. Hyvinkää, Hyvinkää-sali

14.3. Lahti, Sibeliustalo

15.3. Helsinki, Savoy-teatteri

20.3. Turku, Logomo

21.3. Porvoo, Taidetehdas

22.3. Kuopio, Musiikkikeskus

25.3. Espoo, Sellosali

26.3. Espoo, Sellosali

28.3. Pori, Promenadikeskus

29.3. Tampere, Tampere-talo

1.4. Jyväskylä, Paviljonki

2.4. Hämeenlinna, Verkatehdas

3.4. Järvenpää, Järvenpää-talo

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää