Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Muistatko 2Unlimitedin, DJ Bobon, Pandoran ja Culture Beatin? – raisiolainen Juha Soininen teki kattavan teoksen 1990-luvulla suosiossa olleesta eurodancesta

Muistatko eurodancen, musiikkityylin 1990-luvulta? Muun muassa 2Unlimited, DJ Bobo, Pandora, Basic Element, E-rotic, Culture Beat, La Bouche ja Snap soivat joka paikassa. Eurodance jakoi mielipiteet: sitä joko rakasti tai vihasi.

Juha Soininen on yksi niistä, jolle eurodance oli ja on yhä parasta musiikkia. Raisiolainen Soininen on vienyt tykkäämisensä niin pitkälle, että on tehnyt aiheesta lähes 400-sivuisen kirjan Move your body - Rajaton eurodance (kustantaja Books on demand).

Eurodance oli yläasteiässä 1990-luvun alkupuolella ja puolivälissä olleelle Soiniselle eräänlainen pakopaikka arjen ikävistä asioista. Eurodancebiisit loivat kuvan maailmasta, jossa kaikki ovat ystäviä keskenään ja tanssivat yhdessä. Iloisuus ja positiivisuus huokuivat eurodancesta.

– Kaikki alkoi DJ Bobon kappaleesta Somebody dance with me. Kun kuulin sen radiosta, ryntäsin äkkiä hakemaan c-kasetin ja nauhoitin biisin. Hetken kuluttua ostin jo eurodancen kasetteja ja levyjä, Juha Soininen muistelee.

Eurodance eli kulta-aikaansa noin vuodet 1992-96. Soininen pohtii, tuliko sitä jo liikaa joka tuutista ja ihmiset kyllästyivät siihen. Eurodance ei genrenä ehkä osannut uudistua.

Seuraavat artistit ottivat vaikutteita eurodancesta, mutta veivät sitä trancempaan ja klubimaisempaan suuntaan.

Soininenkin sai eurodancesta ähkyn 2000-luvun alussa. Hän pysytteli kuitenkin elektronisessa musiikissa. 2010-luvulla Soininen tajusi uudestaan, että hei, eurodance on edelleen mahtavaa.

– Hankin vanhoja levyjä uudemman kerran, pidin aiheesta blogia, haastattelin artisteja ja pikku hiljaa syntyi ajatus kirjan tekemisestä. Kaikista muista musiikkityyleistä taisi jo olla kirja, mutta eurodance oli valahtanut johonkin rakoon.

Juha Soininen teki lisää artisti- ja tuottajahaastatteluja, joita teoksessa onkin yli 70. Lähes kaikki asianomaiset muistelivat kuulemma ilolla vanhoja aikoja ja osoittivat kiitollisuutta faneilleen. Moni eurodance-yhtye lähti uudelleen tien päälle, kun ”ysäribuumi” käynnistyi muutama vuosi sitten.

Soininen kääntää kirjaa Move your body - Rajaton eurodance parhaillaan englanniksi, mikä tarkoittaa teoksen levittämistä suuremmille markkinoille. Hänen mukaan kirjan nimi muuttuu ja kansi vaihtuu. Lisäksi kirjaan tulee uusia haastatteluja, mutta suomalaisia poistuu.