Kasvitieteellinen puutarha viime vuonna kävijäennätykseen – Uuden tiedeiltasarjan ensimmäisellä luennolla on näytillä tieteellekin tuntemattomia ötököitä Amazoniasta

Kasvitieteellisessä puutarhassa järjestetään kevään mittaan tiedeiltoja. Minna Harmaala

toimitus

Turun yliopiston kasvitieteellinen puutarha teki viime vuonna kävijäennätyksen, 104 000. Professori Ilari Sääksjärvi kertoo, että kävijämäärät ovat kasvaneet vuosi vuodelta.

– Kasvitieteellinen puutarha on yksi Turun suosituimmista matkailukohteista, ja näin luonteva paikka tiedekeskustoiminnan kehittämiselle. Ruissalossa voimme myös tehdä yhteistyötä esimerkiksi kaupungin Ruissalon luontokoulun kanssa, Sääksjärvi kertoo tiedotteessa.

Kasvitieteellinen puutarha kuuluu Turun yliopiston biodiversiteettiyksikköön, joka tutkii luonnon monimuotoisuutta.

Maaliskuussa kävijöitä hemmotellaan yleisölle avoimilla tiedeilloilla. Aiheina ovat Amazonian sademetsät, citypunkit, siitepölyt ja kotipihan monimuotoisuus.

Avausluennolla 3. maaliskuuta yleisö pääsee näkemään muutamia tieteelle tuntemattomia ja vielä nimeämättömiä hyönteislajeja, joita Sääksjärvi on tuonut tutkimusretkiltään Amazoniasta. Luennon teemana onkin Tutkimusretkiä Amazoniaan.

Amazonia-luento sopii koko perheelle. Illan aikana kuullaan Amazonian sademetsien tuhoutumisesta ja tuhojen merkityksestä koko maapallon luonnolle.

– Maaliskuussa illat ovat vielä hämäriä, mikä tarjoaa yleisölle mahdollisuuden kokea öinen sademetsä. Kasvihuoneet valaistaan tunnelmallisesti ja uuden maailman tropiikkihuoneeseen tuodaan myös oikean sademetsän äänimaailma. Sademetsä on päivällä kaunis, mutta yöllä sen tunnelma on vertaansa vailla, kertoo pistiäisiä tutkiva Ilari Sääksjärvi tiedotteessa.

Biodiversiteettiyksikkö haluaa tarjota luontoseikkailuja ja tutkimusretkiä koko perheelle. Tiedekasvatus on tärkeä osa toimintaa.

– Tiedeiltojen lisäksi puutarhalle suunnitellaan parhaillaan luokkaretkipaketteja ja kesäleirejä, joiden aiheita ovat muun muassa luonto, ohjelmointi ja myytinmurtajat, Sääksjärvi kertoo tiedotteessa.

Kasvitieteellisen puutarhan lisäksi tiedekeskus- ja tiedekasvatustoimintaa kehitetään yliopiston kampuksella.

– On tärkeää, että tieteeseen tutustuminen tapahtuu lähellä tutkijoita ja tutkimuksen tekemistä ympäristössä, jossa tieteestä voi innostua, Sääksjärvi sanoo.

Tiedeiltasarja huipentuu lauantaina 23.5. järjestettävään luontoiltapäivään, jossa vastataan yleisön luontoaiheisiin kysymyksiin klassisten luontoiltojen tapaan.

Tiedeillat järjestetään kello 17.30–18.30 kasvitieteellisessä puutarhassa Ruissalossa (Ruissalon puistotie 215). Tiedeiltojen myötä puutarha ja kahvila Vanha Tammi pitävät maaliskuun alusta alkaen ovensa auki iltakahdeksaan saakka joka tiistai kevään ajan, myös niinä tiistai-iltoina, kun tiedeohjelmaa ei ole.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää