Turun yliopiston kasvitieteellinen puutarha teki viime vuonna kävijäennätyksen, 104 000. Professori Ilari Sääksjärvi kertoo, että kävijämäärät ovat kasvaneet vuosi vuodelta.
– Kasvitieteellinen puutarha on yksi Turun suosituimmista matkailukohteista, ja näin luonteva paikka tiedekeskustoiminnan kehittämiselle. Ruissalossa voimme myös tehdä yhteistyötä esimerkiksi kaupungin Ruissalon luontokoulun kanssa, Sääksjärvi kertoo tiedotteessa.
Kasvitieteellinen puutarha kuuluu Turun yliopiston biodiversiteettiyksikköön, joka tutkii luonnon monimuotoisuutta.
Maaliskuussa kävijöitä hemmotellaan yleisölle avoimilla tiedeilloilla. Aiheina ovat Amazonian sademetsät, citypunkit, siitepölyt ja kotipihan monimuotoisuus.
Avausluennolla 3. maaliskuuta yleisö pääsee näkemään muutamia tieteelle tuntemattomia ja vielä nimeämättömiä hyönteislajeja, joita Sääksjärvi on tuonut tutkimusretkiltään Amazoniasta. Luennon teemana onkin Tutkimusretkiä Amazoniaan.
Amazonia-luento sopii koko perheelle. Illan aikana kuullaan Amazonian sademetsien tuhoutumisesta ja tuhojen merkityksestä koko maapallon luonnolle.
– Maaliskuussa illat ovat vielä hämäriä, mikä tarjoaa yleisölle mahdollisuuden kokea öinen sademetsä. Kasvihuoneet valaistaan tunnelmallisesti ja uuden maailman tropiikkihuoneeseen tuodaan myös oikean sademetsän äänimaailma. Sademetsä on päivällä kaunis, mutta yöllä sen tunnelma on vertaansa vailla, kertoo pistiäisiä tutkiva Ilari Sääksjärvi tiedotteessa.
Biodiversiteettiyksikkö haluaa tarjota luontoseikkailuja ja tutkimusretkiä koko perheelle. Tiedekasvatus on tärkeä osa toimintaa.
– Tiedeiltojen lisäksi puutarhalle suunnitellaan parhaillaan luokkaretkipaketteja ja kesäleirejä, joiden aiheita ovat muun muassa luonto, ohjelmointi ja myytinmurtajat, Sääksjärvi kertoo tiedotteessa.
Kasvitieteellisen puutarhan lisäksi tiedekeskus- ja tiedekasvatustoimintaa kehitetään yliopiston kampuksella.
– On tärkeää, että tieteeseen tutustuminen tapahtuu lähellä tutkijoita ja tutkimuksen tekemistä ympäristössä, jossa tieteestä voi innostua, Sääksjärvi sanoo.
Tiedeiltasarja huipentuu lauantaina 23.5. järjestettävään luontoiltapäivään, jossa vastataan yleisön luontoaiheisiin kysymyksiin klassisten luontoiltojen tapaan.
Tiedeillat järjestetään kello 17.30–18.30 kasvitieteellisessä puutarhassa Ruissalossa (Ruissalon puistotie 215). Tiedeiltojen myötä puutarha ja kahvila Vanha Tammi pitävät maaliskuun alusta alkaen ovensa auki iltakahdeksaan saakka joka tiistai kevään ajan, myös niinä tiistai-iltoina, kun tiedeohjelmaa ei ole.