Poliisi kampanjoi eläinten hyvinvoinnin puolesta ja niiden laitonta maahantuontia vastaan

Nälkää kärsinyt ajokoira. Arkistokuva. Arkisto/ Katja Luoma

Klaus Nurmi

Poliisi muistuttaa tällä viikolla siitä, että kaikkien ihmisten vastuulla on pitää huolta eläinten hyvinvoinnista.

Kampanjalla poliisi haluaa lisätä tietoisuutta ja ymmärrystä erilaisista eläinrikoksista ja rohkaista vinkkaamaan viranomaisille havaituista eläinten kaltoin kohteluista. Iso osa niistä paljastuu juuri kansalaisten ilmoituksista.

Kun epäilee eläinrikosta, poliisin ohella yhteyttä voi ottaa myös valvontaeläinlääkäriin ja eläinsuojelujärjestöihin.

Akuuteissa tilanteissa täytyy aina soittaa hätänumeroon 112, poliisi neuvoo.

Eläinrikoksissa eläintä laiminlyödään tai sille tehdään vahinkoa. Eläinrikoksiin liittyy myös talousrikollisuutta ja järjestäytynyttä rikollisuutta.

Vakavimmillaan eläimeen kohdistuvasta rikoksesta voi saada eläimenpitokiellon tai jopa vankeutta.

Viime vuonna poliisi kirjasi noin tuhat eläinrikosta, joista yleisimpiä ovat eläinsuojelurikokset ja -rikkomukset.

Eläinsuojelurikkomuksesta rangaistaan yleensä vain sakolla. Kyse voi olla esimerkiksi eläimen kärsimisestä kuumassa autossa.

Eläimen rääkkääminen tai kuoleman aiheuttaminen ylittää eläinsuojelurikoksen kynnyksen.

Jos rikos sisältää erityistä raakuutta tai julmuutta, se voidaan luokitella törkeäksi.

Tavallisen asteen eläinsuojelurikoksesta voi saada enintään kaksi vuotta vankeutta, kun taas törkeästä eläinsuojelurikoksesta voidaan tuomita vankeutta jopa neljä vuotta.

– Helsingissä poliisia työllistävät erityisesti vapaana liikkuvat koirat, jotka purevat ihmisiä tai toisia koiria. Jos koira häiriköi vapaana, on kyseessä aina vähintään järjestysrikkomus. Jos ihminen saa koiran puremasta vammoja, voidaan puhua vammantuottamuksesta, kertoo tiedotteessa rikoskomisario Anne Hietala Helsingin poliisin eläinrikostutkinnasta.

Poliisi tutkii myös rikoksia, jotka kohdistuvat luonnossa eläviin eläimiin. Esimerkiksi metsästyksessä ja kalastuksessa eläin ei saa kärsiä turhaan. Maakunnissa poliisia työllistää myös salametsästys.

Kaupunkiympäristössä villiin luontoon kohdistuva eläinrikos voi olla esimerkiksi hanhien ja muiden villieläinten kaltoin kohtelu.

Merkittävä osa eläinrikoksia on eläinten laiton maahantuonti. Suomeen tuodaan laittomasti eniten koiria ja kissoja.

Laittoman tuonnin ja kaupan kohteena on myös eksoottisia eläinlajeja.

– Suomeen tuodaan muun muassa kanarialintuja ja papukaijoja. Samoin voidaan olettaa, että maahan tuodaan myös muun muassa paperittomia matelijoita, sanoo Hietala.

Eläimiä kaupataan esimerkiksi internetin myyntisivustoilla. Usein myyjä vakuuttelee, että eläin on rokotettu ja sillä on kaikki vaadittavat paperit.

Kauppojen jälkeen omistajalle voikin selvitä, että pennulla on jokin sairaus, tai eläinlääkärissä käy ilmi, ettei eläintä ole sirutettu tai rekisteröity.

Ulkomailta maahan tuotu pentu voi kantaa sekä eläimille että ihmiselle vaarallisia viruksia tai tauteja.

Laittomasti tuotuja eläimiä on saatettu pitää ja kasvattaa huonoissa oloissa. Poliisin mukaan salakuljettajan tavoitteena on pitää eläin hengissä ainoastaan siihen asti, että se saadaan myydyksi.

Hälytyskellojen pitäisi soida jos myyjällä on kova kiire saada kaupat hoidettua, pentu tarjotaan heti mukaan tai sen emä ei ole paikalla, myyntitilanne sovitaan julkiselle paikalle eikä myynnistä laadita kirjallista sopimusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää