Rauhoitetuista eläimistä isoimmat vahingot aiheutti Varsinais-Suomessa toissavuonna naakka

Naakka on jo poistunut rauhoitettujen lajien listalta. Juha Perämäki

Minna Harmaala

Naakat aiheuttivat toissavuonna rauhoitetuista eläimistä isoimmat rahalliset vahingot Varsinais-Suomessa, kerrotaan Varsinais-Suomen ely-keskuksesta, jonka alueeseen kuuluu myös Satakunta. Naakan rauhoitus päättyi elokuussa 2018.

Valtio korvaa ely-keskusten kautta rauhoitettujen luonnoneläinten tekemiä tuhoja esimerkiksi maatiloille.

Naakkavahinkojen osuus oli Varsinais-Suomen tuhoista valtaosa, noin 109 700 euroa, kun alueelle vuonna 2018 maksettiin kaikkiaan 110 400 euroa. Vahinkoja oli Turussa, Uudessakaupungissa ja Salossa, kussakin kunnassa yksi tila. Naakkojen aiheuttamia näistä vahingoista oli kaksi ja kurkien yksi.

– Naakalle mieluisia ovat etenkin herne- ja mansikkaviljelykset. Lisäksi naakat ovat aiheuttaneet usein vahinkoja myös säilörehupaaleille nokkimalla säilörehupaalien muoveihin reikiä, kertoo ylitarkastaja Ritva Kemppainen Varsinais-Suomen ely-keskuksesta.

Satakunnassa puolestaan kiusana olivat valkoposkihanhet (yksi tapaus) ja joutsenet (kaksi tapausta), korvaussumma yhteensä 3 252 euroa. Tiloista kaksi oli Honkajoella ja yksi Porissa.

Vuonna 2018 Varsinais-Suomen ely-keskus maksoi korvauksia yhteensä 113 000 euroa, mikä koostui kuudesta vahingosta.

Määrä oli lähivuosien ennätys: vuonna 2017 avustuksia myönnettiin 58 000 euroa, vuotta aiemmin 99 360 euroa ja vuonna 2015 vain 24 906 euroa. Avustusten määrä vaihtelee vuosittain vahinkohakemusten määrän, vahinkojen laajuuden ja myönnettävien avustusmäärärahojen mukaan.

Pääsääntöisesti avustuksia on Kemppaisen mukaan koskeneet Lounais-Suomessa maatalousvahinkoja ja kalanviljelylaitosten vahinkoja. Vahinkohakemuksia on tullut Varsinais-Suomen ely-keskuksen toimialueelta vuosittain 5–20.

Kaikkiaan Suomen ely-keskukset maksoivat vuonna 2018 rauhoitettujen eläinten aiheuttamista vahingoista 1,47 miljoonaa euroa. Suurin osa vahingoista, 1,41 miljoonaa, aiheutui maataloudelle.

Valtakunnallisesti ylivoimaisesti eniten korvauksia maksettiin valkoposkihanhen maataloudelle aiheuttamista vahingoista, noin 1,1 miljoonaa euroa. Muista vahingoista kalankasvatuslaitoksille aiheutuneita vahinkoja korvattiin noin 35 200 euron edestä.

Suurimmat avustukset maksettiin Pohjois-Karjalan (noin 1 024 600 euroa), Kaakkois-Suomen (noin 167 700 euroa) ja Varsinais-Suomen (noin 113 000 euroa) ely-keskusten alueille.

Lue lisää aiheesta täältä

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Palvelut