Rauhoitetut eläimet aiheuttivat 1,5 miljoonan euron vahingot – kärjessä tuttu siivekäs

Eniten korvauksia maksettiin valkoposkihanhien maataloudelle aiheuttamista vahingoista. Nämä valkoposkihanhet on kuvattu Arabianrannassa. Arkisto/ Jussi Vehkasalo

Klaus Nurmi

Rauhoitettujen eläinten aiheuttamista vahingoista maksettiin korvauksia yhteensä liki 1,5 miljoonaa euroa vuonna 2018.

Suurin osa korvauksista, noin 1,4 miljoonaa euroa, kohdistui maataloudelle aiheutuneisiin vahinkoihin.

Ympäristöministeriön mukaan ylivoimaisesti eniten korvauksia maksettiin valkoposkihanhen maataloudelle aiheuttamista vahingoista, noin 1,1 miljoonaa euroa.

Muista vahingoista kalankasvatuslaitoksille aiheutuneita vahinkoja korvattiin noin 35 200 euron edestä.

Rauhoitettujen lintujen aiheuttamista maatalousvahingoista maksettavien korvausten määrä on kasvanut tasaisesti 2010-luvulla.

Vuosittain valtaosa ely-keskusten saamista avustushakemuksista koskee rauhoitettujen lintujen aiheuttamia maatalousvahinkoja. Syynä kasvuun ovat erityisesti rauhoitettujen lintulajien kantojen vahvistuminen sekä muuttokäyttäytymisten muutokset.

Viime vuoden avustushakemukset rauhoitettujen lajien aiheuttamista vahingoista on tullut hakea joulukuun loppuun mennessä. Jos vahinko on todennettavissa vasta tänä keväänä, korvaushakemuksen voi jättää toukokuun loppuun mennessä.

Ympäristöministeriö tiedottaa, että valmistelussa on uusi laki rauhoitettujen lajien aiheuttamien vahinkojen korvaamisessa.

– Uutta lakia tarvitaan, sillä etenkin rauhoitettujen lintujen aiheuttamat vahingot ovat lisääntyneet jo useana vuonna. Vahinkojen arvioidaan voimistuvan myös jatkossa ilmaston lämpenemisen seurauksena, sanoo tiedotteessa ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr.).

Mikkosen mukaan on tärkeää kehittää ennaltaehkäisyä ja tehdä korvausmenettelyistä nykyistä selkeämpiä.

Hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle ensi syksynä.

Aiheeseen liittyvää

  1. Nyt lasketaan valkoposkihanhien määrä – lintu on levittäytynyt Suomen koko rannikkoalueelle 7.9.2019 12:59

Kommentoi

Palvelut