HIM-yhtyeen entinen kosketinsoittaja Juska Salminen, 42, koki suuren suosion, paloi loppuun ja masentui – "Sängyn pohjalla on turha miettiä menestystä"

Juska Salminen nauttii työstään, jossa hän saa auttaa nuoria ja toimia heille esimerkkinä. Jussi Lopperi

Katariina Hakaniemi

Juska Salmisen elämä muuttui kertaheitolla vuonna 1998, kun HIM-yhtyeen keulakuva Ville Valo kysyi, lähtisikö Salminen heidän mukaansa Saksan-kiertueelle. Yhtye oli kosketinsoittajaa vailla.

Salminen oli 22-vuotias restonomiopiskelija, joka oli soitellut erinäisissä yhtyeissä ja ottanut pianotunteja kotikaupungissaan Kouvolassa.

Hän sanoi Valolle kyllä ja hyppäsi nousukiidossa olleen yhtyeen kelkkaan.

Alkoi runsaan kahden vuoden huuma. Sen aikana Salminen toisinaan tuijotti itseään hotellihuoneen peilistä keikan jälkeen ja mietti, mikä on totta ja mikä unta. Keltainen lehdistö kirjoitti "meidän pojista", jotka valloittivat maailmaa.

Tuli Emma-pystejä sekä kulta- ja platinalevyjä. Keikat veivät Salmisen ympäri maailmaa. Fanit kiljuivat, rahaa tuli – mutta terveys meni.

– En ollut valmis sellaiseen menestykseen. Suoritin ja suoritin. Soittotaitoni ei riittänyt, vaan koin jatkuvia paineita. Paloin loppuun ja jouduin lähtemään yhtyeestä, Salminen kertoo.

Seurasi rankka ajanjakso masennuksineen.

Vuonna 2020 Juska Salminen, 42, on kouvolalainen nuoriso-ohjaaja, jolla on myös medianomin koulutus. Hän opiskelee työn ohessa ylempää ammattikorkeakoulututkintoa yhteisöpedagogiikan alalta.

– Meni pitkään ennen kuin railo sulkeutui, mutta nyt olen tyytyväinen elämääni. En tekisi mitään mieluummin kuin tätä, mitä nyt teen.

Jos hän voisi elää vuosituhannen lopun tapahtumat uudestaan, hän eläisi.

– Sanoisin edelleen Villelle kyllä, jos ajattelen itsekkäästi. Vuodet HIMissä ovat avanneet minulle paljon ovia jälkeenpäin. Mutta jos ajattelen, mitä läheiseni ovat joutuneet kokemaan tukiessaan minua, sanoisin ei.

Kokemus kääntyy myönteisen puolelle siksi, että Salminen kokee pystyvänsä nykyään hyödyntämään kokemuksiaan työssään.

– Matka kohti nykyistä ammattiani alkoi siitä, kun jäin pois HIMistä. Tajusin, että haluan auttaa muita. Nuoriso-ohjaajana pystyn toimimaan nuorille esimerkkinä.

Salminenon professori Satu Uusiauttin teorian mukaan uuden ajan menestyjä: hän kokee olevansa hyvä työssään ja on tunnistanut vahvuutensa.

Jo nuorena miehenä Salminen tiedosti, mitä menestys ei ainakaan ole.

– Muistan, kun restonomikoulussa jonkin yrityksen luennoitsija sanoi, että heidän työpaikallaan se on tulos tai ulos. Silloin ajattelin, etten halua tulla miksikään pikkupomoksi, joka antaa muille potkuja. Se ei ole minulle menestyksen mittari.

Salmiselle aika on rahaa tärkeämpää. Se on kaikille sama.

– Jos tekee vuorokauden ympäri töitä ja tienaa hyvin, mutta on koko ajan perheensä luota pois, onko se menestystä? Minusta ei.

Hän yrittää muistuttaa itseään siitä, ettei tekisi liikaa töitä. Se on vaikeaa, kun työstään nauttii. Salminen on kuitenkin oppinut puhaltamaan pelin poikki ennen kuin kierroksia on liikaa.

– Sängyn pohjalla on turha miettiä menestystä. Tärkeintä on se, että pystyy hengittämään vapaasti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää