Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

IS: Nyt pommitetaan huijauspuheluilla suomalaisista numeroista

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin alaiselle Kyberturvallisuuskeskukselle tuli viime viikon lopulla normaalia enemmän ilmoituksia erilaisista huijaussoitoista tai sellaisiksi epäillyistä. IS kertoo, että uutena ilmiönä puhelut tulevat nyt Suomen +358-maakoodin puhelinnumeroista. Puhelut ovat näyttäneet tulleen muun muassa 045- ja 040- sekä 0400-alkuisista numeroista.

Suomalaisistanumeroista tulleissa puheluissa on esittäydytty tekniseksi tueksi ja pyydetty muun muassa luottokortti- tai passitietoja sekä yritetty päästä etäyhteydellä käsiksi tietokoneeseen. Useampi suomalainen on jo haksahtanut huijaukseen.

Soittajat ovat muun muassa väittäneet, että käyttöjärjestelmälisenssi on vanhentumassa tai että uhrin tietokoneella on haittaohjelma, joka pitää poistaa.

Soittajat ovat puhuneet useimmiten englantia esimerkiksi kaakkoisaasialaisella korostuksella.

Soittajat ovat puhelun aikana myös urkkineet puhelimeen vastanneilta ja puhelua jatkaneilta henkilöiltä erilaisia tietoja, kuten pankki- ja luottokorttitietoja.