Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Supersuositun Sunnuntailounaan tähti Taneli Mäkelä viihtyy Turussa

Taneli Mäkelästä on tullut viime vuosina vakiokasvo Turun kaupunginteatterin näytelmissä. Hänellä on ollut rooli näytelmissä Breaking the waves (2015), Kissa kuumalla katolla (2016-17), Viimeinen laiva (2017-18) ja Komisario Palmun erehdys (2019). Tällä hetkellä Mäkelä tekee Turussa pitkän uransa ensimmäisen monologiroolin draamassa Mies joka rakasti järjestystä.

Yhteys Turkuun syntyi, kun Mikko Kouki valittiin kaupunginteatterin taiteelliseksi johtajaksi.

– Soitin Koukille onnittelusoiton ja siinä samassa sanoin, että olen valmis tekemään teatterissa töitä ja muutaman päivän kuluttua hän jo soittikin perään tarjoten roolia.

– Olin aavistellut, että monella teatterijohtajalla olisi käsitys siitä, että minä en tekisi enää teatteria, koska olin ajautunut niin vahvasti tv:n ja elokuvien puolelle eikä kukaan ollutkaan kysynyt minua pitkään aikaan teatteriin. Tein itse selväksi, että olen käytettävissä, Mäkelä muistelee.

Mies joka rakasti järjestystä on yhden miehen show, mikä tekee sen kiehtovaksi, mutta työlääksi ja haastavaksi, määrittelee Mäkelä.

– Yksinkertaistettuna se menee niin, että jos on puolentoista tunnin näytelmä, jossa on neljällä näyttelijällä saman kokoinen rooli, niin tässä yksi näyttelijä tekee neljän työt eli sillä on neljä kertaa enemmän duunia ja esimerkiksi neljä kertaa enemmän tekstiä opeteltavana, hän sanoo.

Mäkelällä on siis näytelmässä monta roolia, joiden välillä vaihteleminen on tarkkaa puuhaa. Yleisö pitää saada ymmärtämään, milloin kukakin hahmo puhuu eikä sitä tehdä peruukeilla tai vaatteiden vaihdolla.

Monologin harjoitteleminen oli raskasta ja erikoista, koska paikalla olivat vain Mäkelä ja ohjaaja Marcus Groth Pukuhuone on tyhjä, maskissa ei ole muita, on hiljaista ja outoa.

– Lavallahan tunteen jakaa yleisön kanssa ja yleisöstä saa voimaa, mutta kun esitys on ohi, ei siitä voi keskustella kenenkään kanssa pukuhuoneessa, Taneli Mäkelä naurahtaa.

Hän on jo toista tuotantokautta pääosassa C Moren ja MTV3:n Sunnuntailounas-sarjassa, joka on voittanut 2018 sekä 2019 Kultaisen Venlan parhaana komediasarjana. Sarja on viikottain katsotuimpien tv-ohjelmien joukossa.

– Sen tekeminen on todella hauskaa. Ryhmämme, lapseni sarjassa (Elena Leeve, Jarkko Niemi, Santtu Karvonen ja Samuli Niittymäki) ovat loistavia ja Atte Järvisen käsikirjoitus sekä ohjaus tekee työstä palkitsevan.

Mäkelä kehuu eniten käsikirjoitusta, joka on suunniteltu rauhassa ja tarkkaan. Sen jälkeen itse sarjan tekeminen onkin kuin laskettelua aallonharjalla.

– Suomessa ollaan pikku hiljaa tajuamassa, että käsikirjoittamiseen pitää satsata. Liian paljon on yhä sitä, että teksti täytyy pykätä kasaan kauhealla kiireellä. Hosumalla pilataan hyväkin aihe.