Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Rakastan toisen miehen vaimoa niin, että vuoret sortuvat" – Riimukirjoitukset paljastavat tunteita, tunnustuksia ja intiimejä yksityiskohtia

Viikingit tekivät muutakin kuin sotivat ja keräsivät ryöstösaalista luostareista. Näinhän yleensä viikingeistä annettu historiankuva väittää. He osasivat myös rakastaa ja kirjoittaa. Tuloksena oli riimukirjoituksia, joissa tunnustetaan lempeä – kaikenlaisia intiimejä yksityiskohtia myöten.

Tekstejä on tutkinut tohtorikoulutettava, arkeologi Ulla Moilanen Hän kirjoittaa aiheestaystävänpäivänä Kalmistopiirissä julkaistussa artikkelissa.

Kalmistopiiri on jatkuvasti ilmestyvä arkeologinen julkaisu ja Moilanen sen päätoimittaja.

Viikinkiajalla ja keskiajan alussa riimuin kirjoitettuja viestejä ja loitsuja kaiverrettiin mihin pystyttiin. Tekstit on raaputettu puutikkuihin, eläinten luihin ja erilaisiin esineisiin. Norjan Bergenissä kirjoittajat olivat ilmeisen ahkeria, sillä Byggdens-museossa on valtava kokoelma erilaisia riimutekstejä.

Rakkaudentunnustuksen saattoi kirjoittaa vaikka käsityövälineeseen. Ruotsin Lödösestä löytyneessä, 1100-luvun loppuun ajoittuvassa puisessa kudontaveitsessä on riimukirjoitus: ”Ajattele minua, minä ajattelen sinua. Rakasta minua, minä rakastan sinua.” Ihana viesti, joka kesken kudontatyön vie ajatukset rakastettuun.

Puutikussa voi olla traaginenkin viesti.

”Rakastan toisen miehen vaimoa niin, että vuoret sortuvat (ennen kuin unohdan hänet)", lukee bergeniläisessä 1300-luvulle ajoitetussa riimutekstissä.

Ulla Moilasen tutkimat tekstit sisältävät myös varsin rohkeita tunnustuksia. Hän on löytänyt myös miesten välisiä tunteiden ilmauksia ja jopa suorasukaista kuvausta rakkauden töistä.

Yhdessä riimukirjoituksessa paljastetaan muun muassa, miten hyvin varusteltu rakastaja on ollut: ”Se on suurempi kuin miehen ja pienempi kuin hevosen.”