Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Talviloman lumettomuus tai vesisade eivät näissä kohteissa haittaa – Tässä 5 + 1 vinkkiä, mitä Turun sisänähtävyyksiä ei kannata hylätä perusteella "Olen jo käynyt siellä"

Vaikka lumi ja pakkanen puuttuisivatkin, talvilomahätä ei ole tämän näköinen. Turussa nimittäin riittää tekemistä ja näkemistä lapsiperheille myös ikuisessa marraskuussa. Kaupunkilehti Turkulainen kävi Turun kaupungin oppaan Anu Salmisen kanssa läpi muutaman nähtävyyden, joissa on mielekästä vierailla säästä riippumatta.

Lista on turkulaisille melko tuttu, mutta Salminen huomauttaa, että esimerkiksi museoissa on paikallisillekin uutta nähtävää.

– Moni turkulainen huomaa vasta vieraita saadessaan, miten hienoja museoita täällä on.

1 Kasvitieteellinen puutarha

Jos etelänmatka jäi varaamatta, miniloman voi viettää myös Turun yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa. Sisään astuessa silmälasit huurtuvat, sillä kasvikierros alkaa suoraan trooppisesta sademetsästä. Jättilumpeet kelluvat ja karpit polskivat ympäri pientä allastaan ja sademetsän vehreyden viimeistelee aito lintujen viserrys – kasvitieteellisessä puutarhassa asustelee pieniä papukaijoja.

– Tämä on kuin lähtisi toiseen maailmaan, Anu Salminen kommentoi.

Sademetsästä astutaan Andien vuoristoon ja lopulta ollaan kuin keskellä lännenelokuvan autiomaata valtavine kaktuksineen.

Lopuksi voi juoda kahvit ja ostaa vaikka taimen omalle ikkunalaudalle.

2 Turun linna

”Olen jo käynyt siellä”, on monen turkulaisen ja ulkopaikkakuntalaisenkin reaktio Turun linnaan.

– Siihen ei kannata tuudittautua, sillä näyttely on todella muuttunut viimeksi seitsemän vuotta sitten, Anu Salminen kuitenkin toteaa.

Linna on hieno kokemus: tuoreessa Turun seudun matkailijatutkimuksessa moni matkailija sanoi Turun linnan ylittäneen odotukset.

Valkoisessa esilinnaosassa sijaitsevassa näyttelyssä voi muun muassa tupsahtaa keskelle keskiaikaisia pitoja. Pöydän ääressä tutustutaan uuteen ruokailuvälineeseen, haarukkaan.

– Ihmisen kokoiset vahanuket on valmistettu pienessä englantilaisessa kylässä ja jokaisella on esikuvana joku kyläläinen, Salminen kertoo.

Vitriinissä seisoo myös hämmästyttävän elävän oloinen suomenhevonen. Vanhat turkulaiset saattavat jopa tunnistaa täytetyn Hiiro-pollen, sillä se oli esillä myös kulttuuripääkaupunvuoden Tuli on irti! -näyttelyssä Logomossa.

Näyttelyssä lapset pääsevät myös leikkimään pukuleikkejä – kuka haluaa olla ritari? Linnaretki käy myös liikunnasta, sillä portaita riittää.

3 Forum Marinum -merenkulkumuseo

Miltä tuntuu seistä maassa, kun lähelle on laskeutumassa helikopteri tai millaista ääntä piti vanha torpedovene? Muun muassa tämän voi kokea Forum Marinumissa.

Sisällä voi tutustua merenkäynnin historiaan.

– Omat poikani ainakin olivat kiinnostuneita ja kyselivät, onko tuo miina, Anu Salminen hymyilee.

On se, ja torpedokin näyttää vieressä seistessä yllättävän isolta.

Lapset on Forum Marinumissa huomioitu omilla opastauluilla, joissa näyttelyä esittelee laivakoira Axel. Leikkimäänkin pääsee. Forum Marinumin toinen osa käsittelee laivanrakennusta.

4 Kakola ja funikulaari

Turkulaisille Kakolanmäki tuo tänä päivänä mieleen sen, miten paljon veronmaksajien rahaa upposi mäelle vievään funikulaariin. Jos kuitenkaan ei ole itse käynyt funikulaarissa, hiihtolomalla on oiva hetki sen kokemiseen.

– Lapsille saa kivan ihan ilmaisen retken Turussa, kun menee ensin förillä ja sitten funikulaarilla vanhalle vankilalle, Anu Salminen ehdottaa.

Kun Kakola suljettiin 2007, kaupungin oppaat vetivät aidoissa vankilatiloissa erittäin suosittuja kierroksia. Yleisökierroksia on edelleen, nyt vankilatarinoiden lisäksi katsotaan kuvia selleistä. Viime vuonna kierroksia tehtiin 185.

Nykyisin päärakennus on asuntokäytössä ja vanhaan lääninvankilaan avataan kesällä hotelli.

Kakolanmäki on vielä varsin keskeneräinen, mutta vanhat vankilarakennukset pääsee näkemään ulkoapäin. Asuinrakennukseksi muutetussa entisessä päävankilassa on rappukäytävien ikkunoissa yhä kalterit tallella.

– Kyllä täällä vielä aistii vankilatunnelman. Kakolalla oli aikoinaan hurja maine, sillä sinne sijoitettiin vaarallisimpia rikollisia, Salminen sanoo.

5 Aboa Vetus ja Ars Nova

Siinä se seisoo, Turun keskustassa aivan Aurajoen rannassa. Jokainen turkulainen tuntee paikan, mutta museon sisälle eivät välttämättä kaikki ole kurkanneet. Suomen ainoa arkeologinen museo on yksi Turun museohelmistä.

Modernin taiteen museon kellarissa pääsee astumaan suoraan Turun historiaan. Museossa sijaitsevat kuuden keskiaikaisen kivitalon rauniot, joiden välissä kulkee Luostarin jokikatu. Aboa Vetus sai alkunsa kaupunkiarkeologisten kaivausten tuloksena 1990-luvulla. Esiin kaivetut rakennukset säilytettiin sellaisina kuin ne löydettiin.

– Vanhat kellarit on vain täytetty maalla ja on rakennettu niiden päälle uusi talo, Anu Salminen kertoo.

Nykyisin kellarien päällä seisoo tupakkatehtailija Hans von Rettigin yksityiskodikseen vuonna 1928 rakentama Villa von Rettig.

Historiamuseossa saattaa päästä näkemään ja jututtamaan arkeologia, sillä kaivaukset jatkuvat. Myös paikalta löydetyistä eläinten luista koostuva luutarha voi olla jännittävä kokemus. Historiaa pääsee myös elämään esimerkiksi kokeilemalla, miltä tuntui opetella kirjaimia mehiläisvahatauluun piirtämällä.

+1 Tsekkaa myös kirjasto

Turun kaupunginkirjasto on seikkailu itsessään. Lastenosastolle on tehty kurkistusluukkuja, joiden kautta pääsee sisään tiettyjen kirjojen maailmaan. Maailmat vaihtelevat. Vanha osa on vanhan arkkitehtuurin ystävälle jo itsessään elämys.

– Turun kaupunginkirjastossa on myös siitä kiva kirjasto, että siellä ei tarvitse olla hiljaa, Anu Salminen toteaa.