Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uusi näyttely Turussa: Merenkulun historiaa eläinten näkökulmasta

Turun merikeskus Forum Marinumin valtaavat nyt laivoilla mukana kulkeneet ja merenkulkijoiden matkaseurana olleet eläimet, jotka ovat tärkeydestään huolimatta harvoin päässeet erikseen esille.

Näyttelysuunnittelija Hanna Niittymäki kertoo, että laivojen kyydissä on kulkenut jo varhain monenlaisia eläimiä. Kissoilla ja koirilla on ollut merellä jopa työtehtäviä. Välillä luonnoneläimestäkin on saattanut tulla laivaväen rakas seuralainen.

– Erityisesti seuraeläimillä on ollut pitkillä merimatkoilla merenkulkijoiden hyvinvoinnin kannalta suuri merkitys, Niittymäki sanoo Forum Marinumin tiedotteessa.

Uutuusnäyttelyn pääpaino on ajallisesti 1900-luvussa, mutta esillä on myös nykypäivän eläintarinoita. Näyttelyssä esittäytyvät niin suositut lemmikit kuin epätavallisemmatkin seuraeläimet karhusta apinaan. Yleisiin merimiesten lemmikkeihin ovat kuuluneet esimerkiksi kilpikonnat, papukaijat ja muut häkkilinnut.

– Kuva papukaijasta keikkumassa puujalkaisen merimiehen olalla on suorastaan piintynyt käsityksiimme, eikä se aivan vailla todellisuuspohjaa olekaan. Erilaiset linnut olivat suosittuja tuliaisia, toteaa Hanna Niittymäki.

Merenkulkijat ovat usein muistelleet tunteellisesti vanhoja lemmikkejään, joista otettiin paljon valokuvia. Näyttelyssä yleisö voi eläytyä eläinten maailmaan koskettavien kertomusten ja valokuvien ohella myös kiinnostavien esineiden ja havainnollistusten kautta.

– Näyttely nostaa esiin laivoissa olleita lemmikkejä ja niiden tarinoita hauskasti mutta informatiivisesti, ja kaikenikäisiä museokävijöitä puhuttelevalla tavalla, kuvailee suunnittelija Otto Holmborg tiedotteessa.

Näyttelyssä huomion saavat lisäksi maskotteina tunnetut ja erityisen kuuluisiksi päätyneet eläinhahmot.

– Merenkulun riskialtis maailma on toisinaan synnyttänyt uskomattomiin eläinkohtaloihin perustuvia sankaritarinoita, Holmborg pohdiskelee.

Koko perheen näyttely ”Lemmikit laineilla – eläimet merenkulkijoiden seurana” on avoinna Forum Marinumin Linnanpuomi-rakennuksessa.