Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Talvilomalle ulkomaille – mutta entäs koronavirustilanne?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tiedotteessa arvioidaan, että etenkin Kiinassa koronaviruksen aiheuttamien tautitapausten määrä kasvaa yhä. On olemassa riski, että epidemia leviää myös muihin maihin. Talvilomakausi on alkamassa, ja matkailijan kannattaa seurata THL:n verkkosivuilla päivitettävää tilannekuvaa sekä ulkoministeriön verkkosivuilta löytyviä matkustustiedotteita. Maailman terveysjärjestö WHO ei tällä hetkellä suosita rajoituksia matkailuun tai kaupankäyntiin.

Uuden koronaviruksen aiheuttamia tartuntoja on 12. helmikuuta mennessä todettu noin 45 200, joista 99 prosenttia on todettu Manner-Kiinan epidemia-alueella. Muissa maissa tapauksia on todettu 435. Niistä iso osa liittyy oleskeluun epidemia-alueella.

– Epidemia-alueen ulkopuolella yksittäisen lomamatkailijan riski saada koronavirustartunta on tällä hetkellä pieni. Voi olla vaikeaa hahmottaa omaa sairastumisriskiä lomamatkalla, kun samaan aikaan eri tahoilla pohditaan, leviääkö epidemia tulevaisuudessa muihin maihin, sanoo ylilääkäri Taneli Puumalainen THL:n tiedotteessa.

Tartunnan riski on kuitenkin suurentunut Manner-Kiinassa ja erityisesti Hubein maakunnassa. Epidemian torjuntatoimet voivat myös vaikuttaa matkajärjestelyihin ja saatavilla oleviin palveluihin erityisesti Aasian maissa.

– Uuden koronaviruksen aiheuttama epidemia voi aiheuttaa monelle suomalaisille huolta ja epävarmuutta. Nopeasti muuttuva tilanne ja eri suunnilta tuleva informaatio voi myös hankaloittaa matkasuunnitelmien tekemistä. Suosittelen seuraamaan viranomaisten viestintää, jatkaa Puumalainen.

Ulkoministeriö suosittelee välttämään kaikkea matkustamista Hubein maakuntaan ja tarpeetonta matkustamista Manner-Kiinaan. Kaikille ulkomaan matkoille on suositeltavaa tehdä matkustusilmoitus.

THL seuraa ja arvioi tilannetta Euroopan tautivirasto ECDC:n ja WHO:n kanssa. THL tiedottaa ja antaa toimintaohjeita tilanteen muuttuessa nettisivuillaan.