"Olen monta kertaa ihmetellyt, miksi me teemme näin", sanoo Putous-tähti Ernest Lawson improvisaatiosta

Näyttelijäkaksikko Ernest Lawsonilla ja Roope Salmisella on jo vuosien kokemus yhteisestä improilusta. Lavalle nouseminen on aina yhtä jännittävää. Ohjelmakauppa

toimitus

Putous-viihdeohjelmasta tutuksi tulleet Ernest Lawson ja Roope Salminen viihdyttävät tänäkin vuonna katsojia. Lawsonilla ja Salmisella on takanaan jo yli tuhat yhteistä esiintymistä. Miehet tapasivat harrastajateatterissa, kun Lawson kiinnostui näyttelemisestä ja Salminen ohjasi ryhmää. Lawsonin harrastus muuttui työksi.

Kaksikko tekee paljon improvisaatioteatteria. Siinä parasta on Ernest Lawsonin mukaan vaaran tunne tai paremminkin se, kun vaaran tunne muuttuu onnistumisen tunteeksi.

– Se on ihan järjestön idea mennä lavalle ilman käsikirjoitusta ja ilman roolihahmoja, Lawson huokaa.

– Olen monta kertaa ihmetellyt, miksi me teemme näin. Epäonnistumisen mahdollisuus on aina läsnä.

Lawsonin mukaan improvisaatio on vuosien jälkeenkin koukuttavaa. Yleisön antamien aiheiden kirjo on melkoinen, mutta viime keväänä Juha Sipilän hallituksen toimet ja sote-uudistus nousivat esiin useamman kerran. Myös brexitistä on väännetty vitsi jos toinenkin.

– Espoossa yleisö halusi, että teemme sote-uudistuksesta virren ja Rovaniemellä käsittelimme samaa aihetta reggae-biisin muodossa, Ernest Lawson kuvailee tilanteita.

Klassikkoaiheitakin toki on, mutta Lawson ja Salminen haluavat, että tulokulma on aina erilainen.

Vuosien kokemus komedian tekemisestä antaa lavalla turvaa, samoin teatterin tekemisen perussääntöjen hallitseminen. Tarinassa pitää olla alku, keskikohta ja loppu.

Lawson muistuttaa, että improvisaatioteatterissa yleissivistykselle on käyttöä. Tekijöiden on myös pysyttävä jatkuvasti ajan hermolla ja siksi he seuraavat tiiviisti uutisia ja juoruja.

– Uutiset vaihtuvat joka viikko ja eri tyypit töppäilevät tai menevät naimisiin tai eroavat.

– Stand upissa esiintyjä on lavalla ihan yksin kertomassa käsikirjoitettuja vitsejä. Improvisaatioteatterissa on onneksi kaveri vierellä, Ernest Lawson huokaa.

– Jos oma pääni tyhjenee, Roope jatkaa samalla sekunnilla. Tai päinvastoin. Toinen tietää suunnilleen kulmakarvojen asennosta, milloin pitää jatkaa tarinaa.

Keikkaillessaan ympäri Suomea Lawson ja Salminen ottavat mahdollisuuksien mukaan huomioon paikalliset asiat. Jos kaupunkiin on avattu uusi uimahalli, he tekevät aiheesta omanlaisensa tarinan.

Oikaisu 10.2.2020: Poistettu tieto siitä, että Putoillaan olisi tulossa Turkuun. Kiertue oli Turussa viime vuonna, mutta ei ole ainakaan nykytietojen mukaan tulossa Turkuun

Kommentoi

Palvelut