"Naapurustojen TripAdvisor" auttaa löytämään sopivan asuinpaikan Turun lisäksi nyt myös Kaarinasta

Kun saa vaikkapa työ- tai opiskelupaikan itselleen vieraasta kaupungista, on varsin työlästä miettiä, miltä alueelta etsiä itselleen asuinpaikkaa. Tähän markkinarakoon iskee turkulainen yritys Choose Your Future hakukoneellaan Know Your Hoods eli tunne naapurustosi.

Viime vuonna hakukoneeseen tulivat Turun naapurustot ja nyt myös Kaarinan asuinalueet.

– Jos saa esimerkiksi Turusta työpaikan, Turku on se, mitä ajattelee. On kuitenkin myös paljon pienempiä kuntia, joita muuttaja ei ehkä osaa ajatellakaan, sanoo yrityksen toimitusjohtaja Susanna Lahtinen

Tavoitteena on laajentua niin Suomeen kuin ulkomaillekin ja tehdä portaalista muuttajien ensisijainen asuinpaikan etsintäpaikka.

Laajentuminen on aloitettu Turun ympäryskunnasta Kaarinasta, jonka naapurustot lanseerataan tulevan viikonlopun Rakenna ja sisusta -messuilla Turussa. Naapurustoja lisätään palveluun kunnalle maksullisessa yhteistyössä.

Kaarina on ollut aktiivisesti mukana alueen kuntien yhteisessä Töihin tänne! -kokonaisuudessa, jonka tavoitteena on houkutella uusia työntekijöitä Lounais-Suomeen. Know Your Hoods on pilotoitu osana Töihin tänne -hanketta, kerrotaan Kaarinan tänään lähettämässä tiedotteessa.

– Know Your Hoodsin avulla potentiaaliset uudet asukkaat voivat löytää Kaarinan mielenkiintoiset naapurustot ja innostua muuttamaan alueelle. Kaarinan toiveesta palveluun kehitettiin uusi ominaisuus. Käyttäjät voivat tarkastella naapurustojen sivuilla myös myynnissä olevia tontteja, paikkatietopäällikkö Sami Kääriäinen tiedotteessa.

Know Your Hoodsin ideana on, että uutta asuinpaikkaa etsivän ei tarvitse tietää kovin tarkkaan, mihin haluaa muuttaa. Valikosta voi kliksutella itselleen tärkeimpiä kriteereitä asuinpaikalle ja portaali etsii niihin sopivia asuinalueita.

– Kun aina kerron, mitä teemme, joku kerran sanoi, että ai te olette naapurustojen TripAdvisor. Sanoin, että joo, sellaista pyrimme kehittämään, kuvaa projektipäällikkö Soile Puranen

Esimerkiksi kaupungin menoa kaipaavalle palvelu ehdottaa asuinpaikaksi Turun keskustaa – täl ja tois pual jokke – Itäistä keskustaa, Marttia sekä Port Arthuria.

Maaseudun rauhaan ja pientaloon haluavalle tulee hakutulokseksi muun muassa Jäkärlä, Lauste, Pohjoinen haja-asutusalue ja Vaala.

Testatakseen hakukonetta Susanna Lahtinen muuttaa maaliskuun ajaksi Kaarinaan ja kokeilee asumista kahdessa hakukoneensa ehdottamassa naapurustossa. Hän kertoo, että hakuehtoina on ollut ainakin "meren äärellä" ja "pellon laidalla".

– Koko aikuisikäni kaupungin keskustan läheisyydessä asuneena haluan nyt kokeilla jotain ihan muuta. Maaseutumainen asuminen lyhyen ajomatkan päässä työpaikalta on houkutellut jo pitkään.

Viime vuonna avattu verkkosivusto on Susanna Lahtisen ja Soile Purasen mukaan kasvattanut kävijämääräänsä koko ajan.

– Käyttäjäennätys on yhdessä päivässä reilu 500 ja viikon aikana reilu 1 000, Lahtinen kertoo.

Naapuruston etsintäpalvelun lisäksi Know Your Hoodsista löytyy tilastotietoa asuinalueista, esimerkiksi onko alueella paljon opiskelijoita tai eläkeläisiä ja mikä on asukkaiden keski-ikä.

Lisäksi sivuilla on blogi.

Yritys

Choose Your Future -yritys aloitti toimintansa turvapaikanhakijoiden kotoutumista avustavana vapaaehtoishankkeena vuonna 2015.

Hanke voitti Facebookin ja Yhdysvaltain ulkoministeriön järjestämän Facebook Global Digital Challenge -kilpailun vuonna 2016.

Yritys on toteuttanut yhdessä Turun yliopiston kanssa uusille opiskelijoille suunnatun kotoutumista edistävän mobiilisovelluksen

Know Your Hoods -asuinalueportaali voitti marraskuussa 2017 Varsinais-Suomen liiton järjestämän innovaatiokilpailun, jonka tavoitteena oli kehittää ratkaisuja kuntien vetovoimaisuudesta viestimiseen avoimen datan avulla. Voiton jälkeen yritys on toteuttanut portaalistaan ensimmäisen version yhdessä Varsinais-Suomen liiton, Turku Business Regionin ja Turun yliopiston kanssa. Uutena yhteistyökumppanina on Kaarinan kaupunki.

Yrityksessä työskentelee tällä hetkellä 7 ihmistä, joista kokopäiväisesti 2–3.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut