Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

1.6.2020 uudistuva laki on vieras joka toiselle – If kysyi 30 000 suomalaisen näkemyksiä talvirengaspakosta

Tieliikennelaki muuttuu 1.6.2020. Lakiuudistuksen myötä talvirenkaidenvaihto ei ole enää kalenteriin sidottua, vaan se jää autoilijan oman harkinnan varaan.

Jatkossa autoilija voi itse päättää talvisin ajokelin perusteella, vaihtaako autoonsa talvirenkaat, vai riittävätkö kesärenkaat turvalliseen ajoon.

Nyt meneillään oleva talvirengaspakko on siis viimeinen kerta, kun vesisateessa on pakko huristella talvirenkailla helmikuun loppuun saakka.

Vastaavasti myös nastarenkaiden takaraja poistuu sekin tieliikennelaista, ja niidenkin käyttö perustuu sään sanelemiin tarpeisiin myös pääsiäisen jälkeen.

Lainsäädäntö ei määritä tarkemmin, minkälainen keli edellyttää talvirenkaita. Nykyisen tieliikennelain perusteluissa talvikelin todetaan tarkoittavan tieolosuhteita, joissa alueen tieverkolla, myös pienemmät tiet huomioiden, on tarve käyttää talvirenkaita olemassa olevan tai mahdollisen liukkauden vuoksi.

Tulevan lakiuudistuksen innoittamana vakuutusyhtiö If selvitti noin 30 000 suomalaisen asenteita renkaiden käyttöön ja suhtautumista lakiuudistukseen.

Selvityksen mukaan 16 prosenttia vastaajista aikoo vaihtaa renkaita kelin mukaan useita kertoja pitkin talvea. Tuttuun rutiiniin aikoo jatkossakin turvautua 60 prosenttia vastaajista. Neljännes vastaajista arveli muuttavansa renkaidensa vaihtoajankohtaa.

Nastarenkailla ilmoitti ajavansa 82 prosenttia vastaajista ja kitkarenkailla 18 prosenttia.

Rengasvalintaa ohjasi 64 prosentilla vastaajista ennen kaikkea turvallisuus. Ajo-olosuhteet nimesi tärkeimmäksi valintakriteeriksi 12 prosenttia vastaajista ja hinnan 11 prosenttia vastaajista.

Uusi laki oli vielä täysin tai osittain vieras puolelle vastaajista.