Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Älyföri-hanke käynnistyy Turussa – Föristä tulee testialusta mittavassa autonomisen vesiliikenteen tutkimuksessa

Älyföri-niminen tutkimushanke kerää Turussa vuosina 2020-2022 dataa autonomisen jokilautan investoinnin perustaksi. Projektin tarkoituksena on luoda Turkuun osaamista, jonka pohjalta kaupungin olisi mahdollista hankkia autonominen jokilautta Aurajoen alajuoksulle viimeistään 2020-luvulla. Projektin toteutusvaihe käynnistyy helmikuussa 2020.

Älyföri-hankkeen aikana ei toteuteta itse lauttaa, vaan kerätään dataa nykyiseen Förin asennettavilla sensoreilla. Föriä käytetään siis tekoälyn oppimisjärjestelmän testialustana. Kerättyä dataa käytetään nopeuttamaan varsinaisen autonomisen lautan kehitystyötä, jos sellainen päädytään Turkuun myöhemmin rakentamaan.

Vesiliikenteen autonomisointi ei kuitenkaan ole viime vuosina edennyt odotettuun tahtiin.

– Täysautonominen lautta olisi hyödyllinen ja mielenkiintoinen tapa ratkaista Aurajoen alajuoksun ongelmia, mutta sellaisia ei ole vielä olemassa, sanoo Smart and Wise Turku -kärkihankkeen johtaja Tapio Järvenpää tiedotteessa.

– Kaupungilla on oltava täysi varmuus siitä, että ratkaisu soveltuu juuri Turun olosuhteisiin. Siksi panostamme tässä vaiheessa tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Varsinaisia investointipäätöksiä voidaan tehdä vasta, kun tietoa on tarpeeksi, Järvenpää toteaa.

Aurajoen alajuoksun tiivistyvä kaupunkirakenne luo tarpeen yhdistää joen molemmat rannat. Nykyisen Förin kaltainen miehitetty jokilautta toimisi myös alajuoksulla, mutta kustannus- ja palvelutasosyistä on järkevämpää pohtia täysautonomista lauttaa eli Älyföriä.

Älyföri-tutkimushanke on osa Turun kaupungin Smart and Wise Turku –kärkihanketta.