Suomalaiset syövät entistä enemmän eineksiä – jo 75 prosenttia ostaa joululaatikotkin valmiina

Kuluttajien positiivisin mielikuva valmisruoista on riisipiirakoilla ja joululaatikoilla. Keittoihin suhtaudutaan nuivemmin. Kuvituskuva. Agata Anttonen

Crista Lassfolk-Feodoroff

Valmisruoat ovat suomalaisen päivittäistavarakaupan vauhdikkaimmin kasvava tuoteryhmä euroissa mitattuna.

Markkinajohtaja Saarioinen tiedottaa laskeneensa, että jo yli kaksi miljoonaa suomalaista syö valmisruokia vähintään viikoittain.

Lähes kaikki eli 93 prosenttia suomalaisista syö eineksiä ainakin joskus, ja 66,67 prosenttia syö valmisruokaa kuukausittain.

Kantar TNS:n toteuttaman kuluttajatutkimuksen mukaan eniten valmisruokia ostavat kahden hengen kotitaloudet (43 prosenttia) ja sinkut (35 prosenttia).

Sukupuolten kesken eineksiin turvaudutaan tasan 50–50. Ikäryhmistä valmisruokia ostavat puolestaan eniten 65–75-vuotiaat eläkeläiset ( 23 prosenttia) ja vähiten nuoret 18–24-vuotiaat (11 prosenttia).

Alueellisessa vertailussa eniten eineksiä syödään Helsingin ja Uudenmaan alueella (31 prosenttia) ja vähiten Pohjois- ja Itä-Suomessa (23 prosenttia).

Saarioisilla myynti on kasvanut eniten puuroissa, keitoissa, annosaterioissa, mukaan otettavissa salaateissa ja välipaloissa.

Kuluttajat arvostavat eineksissä eniten sitä, että ne säästävät aikaa ja helpottavat arkiruokailua. Suurimpana miinuksena pidetään valmisruokien sisältämiä lisäaineita.

Mielikuvat valmisruokien suhteen ovat kuitenkin muuttuneet positiivisempaan suuntaan ja yli puolet kuluttajista suhtautuu niihin positiivisesti.

Erityisesti työläiden joululaatikoiden suhteen asenteet ovat muuttuneet selvästi myönteisemmäksi: vuonna 2013 joululaatikoihin suhtautui positiivisesti 13 prosenttia kuluttajista, ja vuonna 2018 luku oli jo 20 prosenttia.

Jouluna valmiita laatikoita käyttää 75 prosenttia kuluttajista, ja heistä kolmannes tuunaa ne esimerkiksi kermaa, voita tai mausteita lisäämällä.

Joululaatikot ovat Saarioisten valmisruoista eniten kuluttajien mieleen heti karjalanpiirakoiden jälkeen. Vähiten kuluttajia houkuttelevat valmisraasteet.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää