Outo tilanne kalastajilla: Madekausi meneillään, ei pilkkijäitä – "Kyllä se vaarassa on"

Pilkkiväellä on maan eteläosissa hankalat paikat, sillä monelta madepaikalta puuttuvat jäät kokonaan. Noora Kiiskinen

toimitus

Lahdessa on ihmetelty tammikuun lopussa jäistä vapautunutta Vesijärveä. Normaalisti tähän aikaan vuodessa kaupunkilaiset odottelevat, että pääsevät jäälle hiihtämään ja luistelemaan, sekä tietenkin pilkkimään. Aurinkoiset kevättalven päivät ovat tärkeä osa ihmisten viihtymistä.

Sama tilanne on nyt monissa isoissa vesissä eteläisessä Suomessa. Miten käy nyt talvipilkin ja etenkin mateenpyynnin?

– Kyllä nyt on näin, että monet tunnetut matikkapaikat ovat sulina ja madekausi on vaarassa, kertoo kalatalousneuvoja Janne Rautanen Suomen Vapaa-ajankalastajien keskusjärjestöstä.

Tältä sen pitäisi näyttää: talvipäivä Lahden Vesijärvellä 2014. Kuva: Vesa Tapiola Vesa Tapiola

Madetta pyydetään perinteisesti pilkkimällä. Paras madekausi alkaa tammikuun lopussa. Kalamiehet puhuvat myös madetuiskusta eli jäälle mennään hämärän aikaan lumituiskulla.

– Mademyräkkä on vähän legendaa, mutta hämärästä se pitää. Made aktivoituu hämärällä ja otollisin aika pyynnille onkin hämärän laskeutumisen jälkeen pari ensimmäistä tuntia.

Jos ei ole jäätä, jolta pilkkiä, made onneksi tarttuu myös verkkoon, katiskaan ja maderysään.

– Verkolla voi kokeilla, mutta ei sinnekään oikein pääse, jos rannat ovat jäässä ja muuten järvi on sula, Rautanen pohtii.

Eikä mikään ole niin kekseliäs kuin kalamies.

– Rohkeimmat ovat kokeilleet pilkkiä madetta kelluntarenkaalla istuen. Räpylät ja kahluuhousut jalkaan ja vähän kuin uimarenkaalla istuen pilkitään. Itse en ole kokeillut, mutta kollega kyllä on, Janne Rautanen kertoo.

Made on tavoiteltu ruokakala. Kuva: Sami Karppinen Sami Karppinen

Vapaa-ajankalastajien järjestö täyttää tänä vuonna 20 vuotta, ja sen kunniaksi se järjestää erilaisia tempauksia kalastusmenetelmiin liittyen. Valtakunnallista madepilkkipäivää vietetään 8. helmikuuta kello 16.30 lähtien.

– Jos ehtii tulla pakkasta, niin järvet jäätyvät nopeasti eli toivoa on vielä. Ja pienet järvet ovat yhä jäässä, Janne Rautanen toteaa.

– Madepilkki on eksoottista puuhaa. On se aikamoinen elämys, kun made nousee sieltä pimeästä pilkkireiästä, hän hehkuttaa.

Rautasen mukaan jään raja kulkee tällä hetkellä suunnilleen Tampereen alapuolella. Siitä pohjoiseen jäitä on, siitä etelään vähän huonommin.

– Kyllä tämä talvikalastus nyt on vähän huonoa. Mutta jos ei ole jäätä, niin sitten kalastetaan avovesikalastuksen menetelmillä eli heitellään rannalta virveliä. Joku on jo käynyt kalastamassa haukea ja taimenta uistelemalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää