Mitä ihmettä, TPS on kapuamassa pudotuspeleihin! – Juhani Tamminen analysoi nousun syyt

Lauri Pajuniemen upeassa talvessa on klassisen esimerkkitarinan piirteitä, sanoo Juhani Tamminen. Teemu Nurmi

Teemu Nurmi

Jos et ole muutamaan viikkoon tutkaillut jääkiekon Liigan sarjataulukkoa ja muistat vain Turun Palloseuran olleen pahnan pohjimmaisten joukossa pitkin syksyä ja alkutalvea niin nyt kannattaa hieraista silmiä ja tarkistaa tilanne. TPS on kerännyt viimeisestä 9 ottelustaan 18 pistettä ja on ennen 29.1. pelattavaa kierrosta sijalla 11 4 pisteen päässä pudotuspeliviivan paremmasta puolesta.

Turkulaisen kiekkoasiantuntija Juhani Tamminen sanoo tärkeimmän asian muutoksessa olleen yleinen herääminen tilanteeseen seurassa. TPS tajusi, että näin kausi ei voi jatkua. Syyspuolella vaihdettiin urheilutoimenjohto sekä päävalmentaja ja sittemmin joukkueen rakennetta on korjattu tavalla, joka vaikuttaa ylivoimaisesti eniten tuloksentekoon. Se on maalivahtipelaaminen.

Kun TPS ilmoitti ykkösmaalivahti Rasmus Tirrosen joutuvan leikkaukseen, seura reagoi nopeasti hankkimalla tilalle ruotsalaistorjuja Erik Källgrenin, joka on aloittanut Turussa mainiosti. Oma kasvatti Julius Pohjanoksa, 23, on myös vastannut lisääntyneeseen vastuuseen voittavalla tavalla.

– Pohjanoksan urakehitykselle on ollut erittäin tärkeää yhteistyö Mestiksen TUTOn kanssa. Mies löysi tuntumansa TUTOssa (pelasi joukkueessa kaudella 2018-19 47 runkosarjan ottelua). Maalivahtihan ei ota koppeja niin, että istuu penkillä 20 peliä putkeen ja sitten hänet heitetään yhtäkkiä maalille, Tamminen toteaa.

TPS:n orastavan kipuamisen taustalla ovat maalivahtipelaamisen lisäksi parantunut erikoistilannepelaaminen suhteessa vastustajiin sekä poikkeukselliset yksilöratkaisut, joista upeimpia ja merkittävimpiä on esittänyt laitahyökkääjä Lauri Pajuniemi Hän on viimeistellyt peräti 23 maalia 40:ssä ottelussa.

– Joukkueen ahdingolla on myös hyviä puolia. Oletusarvolta nimettömämmät pelaajat, joista ei kohista kautta valtakunnan, saavat silloin poikkeuksellisen tilaisuuden näyttää kykynsä. Lauri Pajuniemen tarina on klassinen esimerkki. Olen seurannut monta vuotta hänen pelaamistaan Palloseurassa ja sanonut, että miehelle pitää antaa enemmän peliaikaa, koska Pajuniemelle oikea paikka ei ole nelosketjussa 12 minuutin peliajalla.

– Vielä pari kautta sitten muun muassa Tomi Kallion ja Eric Perrinin kaltaiset nimekkäät pelaajat olivat hierarkiassa Pajuniemen edellä, mutta nyt eräänlaisen pakon edessä valmennusjohto antoi Pajuniemelle vastuuta ja roolin, joka hänelle kiekollisesti taitavana pelaajana kuuluu, "Tami" sanoo.

TPS kohtaa seuraavan vajaan kuukauden aikana päävastustajistaan Pelicansin kahdesti (29.1. ja 22.2.) ja Ässät kahdesti (14.2. ja 15.2.).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu