Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Turun keskustan päiväkodit täynnä, 70 lasta jonottaa siirtoa – "Ihan kaikkia meillä hoidossa olevien lasten sisaruksia ei ole saatu mahtumaan"

Tallimäenkentän elokuussa avattu päiväkoti on jo joutunut ”myymään ei-oota”: kaikki paikat ovat täyttyneet.

– Ihan kaikkia meillä hoidossa olevien lasten sisaruksia ei ole saatu mahtumaan. Heti kun tilaa tulee, sisarukset pyritään saamaan samaan paikkaan, kertoo päiväkodin johtaja Jaana Nyroos

Hänen mukaansa ongelma koskee muutamia perheitä. Aikaisemmin Tallimäenkentän päiväkoti sijaitsi Sofiankadulla Portsassa. Silloin siellä oli 90 paikkaa, nyt paikkoja on noin 156.

Kakolanmäellä sijaitseva Tallimäenkentän päiväkoti on täyttynyt nyt alkuvuodesta, aiemmin tilaa vielä oli. Näin on muissakin keskustan alueella sijaitsevissa Turun päiväkodeissa, kertoo varhaiskasvatuksen palvelualuejohtaja Vesa Kulmala

– Keskusta rupeaa loppukevättä kohti olla ei nyt suoranaisesti ei-oota, mutta aika haasteellista on paikkaa löytää.

Keskustan varhaiskasvatuspaikkoja hakevat muutkin kuin keskustassa asuvat, mutta pääsääntöisesti lapset ovat hoidossa kotiaan lähimmissä päiväkodeissa.

Näin tilanne on Tallimäenkentän päiväkodissakin, kertoo Jaana Nyroos. Suurin osa lapsista asuu Kakolanmäellä tai sen läheisyydessä.

Kulmalan mukaan erityisen haluttuja ovat nyt länsikeskuksen varhaiskasvatuspaikat.

– Sinne on saatu lisäkapasiteettia ja muutama vuosi meni mukavasti, mutta nyt näyttää taas siltä, että kysyntä alkaa kasvaa.

Itäharjussa on Kulmalan mukaan näkynyt se, että sieltä jouduttiin purkamaan iso päiväkoti. Maaliskuussa alueelle kuitenkin on avautumassa Viinamäen päiväkoti.

Muuallakaan Turussa päiväkodeissa ei Vesa Kulmalan mukaan varsinaisesti ole lapsivajausta.

– Kevättä kohti kun mennään, meillä alkaa paikat olla viimeistä paikkaa myöten käytössä. Pystymme kyllä lakisääteiset paikat kaikille järjestämään. Paikkaa ei aina välttämättä löydy lähimmästä paikasta, jota huoltaja on hakenut.

Päiväkotien täyttyminen näkyy siinä, että vanhemmat tekevät siirtohakemuksia. Tällä hetkellä Turussa on 70 päiväkotilasta, joiden vanhemmat haluaisivat siirtää lapsensa toiseen päiväkotiin.

– Pääsääntöisesti näitä pystytään toteuttamaan uuden toimintakauden alussa, kun 1 600 lasta eli yksi ikäluokka lähtee opintaipaleella eteenpäin. Silloin voidaan taas katsoa vuoden mittaan kertyneitä toiveita, Vesa Kulmala kertoo.

Osa perheistä ei siirron järjestyessä enää haluakaan vaihtaa esimerkiksi lapsen jo totuttua osoitettuun päiväkotiin. Jotkut ovat jopa unohtaneet hakemuksensa olemassaolon. Osa kuitenkin vaihtaa.

Monen Turun kehyskaupungin päiväkodeissa on sama tilanne kuin Turussa.

Esimerkiksi Naantalissa kaikki varhaiskasvatuspaikat ovat nyt täynnä, mutta kaikille on löytynyt paikka, kertoo varhaiskasvatuksen johtaja Kaisa Rantala

– Arviolta 4 prosenttia kaikista varhaiskasvatuksen piirissä olevista perheistä toivoo siirtoa toiseen yksikköön. Siirtotoiveet kohdistuvat esimerkiksi omaa kotia lähempänä olevaan yksikköön.

Rantalan mukaan toiveita ei pystytä aina suoraan toteuttamaan, mutta kausittain tehdään siirtoja.

– Naantalissa on useita päiväkoteja ja välimatkat yksiköstä toiseen eivät varsinkaan Naantalin keskustan alueella ole merkittäviä.

Liedossa siirtohakemuksia on joitakin Vanhalinnan alueen päiväkoteihin, kertoo varhaiskasvatusjohtaja Elina Lindholm

– Olemme joutuneet sijoittamaan lapsia muualle, koska Vanhalinnan alueen päiväkodit ovat olleet täynnä.

Lindholmin mukaan Liedossa on keskustassa muutama yli 3-vuotiaan paikka vapaana, muuten päiväkodit ovat täynnä.

Maskussa varhaiskasvatuksessa sen sijaan ei ole siirtohakemuksia alkuvuoteen.

– Joitakin paikkoja on vapaanakin, vaikka välttämättä kesken kauden emme vanhempien ykköshoitopaikkatoivetta pysty toteuttamaan, kertoo varhaiskasvatusjohtaja Hanna Rousku

Turkulainen ei saanut tietoja muista Turun ympäryskunnista.