Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Varhaiskasvatuksen opettajista yhä pahempi pula Turussa, myös naapurissa hankaluuksia

Varhaiskasvatuksen opettajien (ent. lastentarhanopettaja) saatavuusongelmat ovat Turussa pahentuneet entisestään, arvioi varhaiskasvatuksen palvelualuejohtaja Vesa Kulmala Myös ainakin osassa Turun ympäristökuntia painitaan saman asian kanssa, selviää Turkulaisen kyselystä.

– Joudumme tekemään järjestelyitä niin, että siellä on pitkään työssä olleita lastenhoitajia, jotka rupeavat tekemään varhaiskasvatuksen opettajan sijaisuuksia. Lakihan mahdollistaa poikkeusjärjestelyn vuoden ajaksi, jos voidaan todentaa, että kelpoista on yritetty rekrytoida, Kulmala kertoo.

Kulmalan mukaan tilanne on tämä "useissa" vakansseissa. Tarkkaa määrää hän ei pysty sanomaan, mutta sitä selvitetään kuusikkokuntien tilastoja varten. Tilastot julkaistaan touko-kesäkuun vaihteessa.

– Päiväkodeista tulee viestiä, että melkoisen paljon on tilannetta, ettei löydy kelpoista henkilökuntaa.

Kulmalan mukaan ongelmia ei ole joka päiväkodissa, mutta eri päiväkodeissa ympäri kaupunkia.

Myös Naantalissa on jäänyt täyttämättä muutamia vakansseja, kertoo varhaiskasvatuksen johtaja Kaisa Rantala.

– Tällä hetkellä kahdessa yksikössä on määräaikaisena epäpätevä työntekijä, joka hoitaa varhaiskasvatuksen opettajan tehtävää, Rantala kertoo.

Maskussa henkilökuntatilanne on kohtalaisen hyvä, arvioi varhaiskasvatusjohtaja Hanna Rousku

– Vain neljän ryhmän opettajanvakanssissa on kelpoisuusehdot täyttämätön henkilö, mutta heilläkin lähes kaikilla on kuitenkin kasvatustieteen opintoja ja muu opettajapätevyys.

Liedon varhaiskasvatusjohtaja Elina Lindholm kertoo, että varhaiskasvatuksen opettajan sijaisuuksiin on ollut vaikea saada kelpoisia hakijoita.

– Lyhyisiin varhaiskasvatuksen opettajan tai lastenhoitajan sijaisuuksiin (esimerkiksi sairauslomat) on vaikea saada minkäänlaista sijaista, Lindholm kertoo.

Uusi varhaiskasvatuslaki lisäsi varhaiskasvatuksen opettajien määrää. Siirtymäaika on 2030 asti.

– Siihen pitää toki alkaa valmistautua. Vaikea kuitenkin valmistautua, kun ei ole työmarkkinoilla kelpoista väkeä, sanoo Vesa Kulmala.

Kulmalan mukaan rekrytointivaikeuksia pyritään taklaamaan valmistautumalla syksyn rekrytointiin jo nyt. Kaupunki on myös yhteyksissä alan yliopistoihin ja mainostaa avoimia paikkoja.

Varhaiskasvatuksen opettajat ovat toistuvasti tuoneet esiin sitä, että työstä maksetaan liian vähän. Turussa ei kuitenkaan toistaiseksi ole ajateltu houkutella opettajia palkankorotuksilla.

– Pääkaupunkiseudulla sitä kokeiltiin ja käsitykseni on, ettei se helpottanut tilannetta. Palkoista neuvotellaan parhaillaan valtakunnallisesti, joten ei liene perusteltua tässä vaiheessa lähteä neuvottelemaan palkka-asioista yksittäisissä kunnissa. Ensin pitää saada valtakunnallisesta palkkatasosta tietoa.

Kelpoisuusvaatimukset täyttäviä lastenhoitajia on niin Turussa kuin Turkulaisen kyselyyn vastanneissa ympäryskunnissakin löytynyt paremmin kuin varhaiskasvatuksen opettajia, vaikka heillä on pienemmät palkat.