Asuntomarkkinan kasvu keskittyy Suomessa kolmeen paikkaan – "Hyvin pieni maantieteellinen alue"

Asuntomarkkinat polarisoituvat vielä nykyistä vahvemmin, arvioi Pellervon taloustutkimuksen Peetu Keskinen. Kuvassa omakotitaloja Helsingin Kumpulassa. Arkisto / Jussi Vehkasalo

toimitus

Suomen asuntomarkkinoiden jakautuminen syvenee 2020-luvulla, kertoo Pellervon taloustutkimus PTT:n alueellinen asuntomarkkinaennuste. Hinnat laskevat myös väestöltään kasvavien maakuntien reuna-alueilla ja jopa valtaosassa maakuntakeskuksia. Ennusteessa on tänä vuonna tarkasteltu osakehuoneistojen lisäksi omakotitalojen hintakehitystä etenkin väestöltään vähenevissä maakunnissa.

PTT:n asuntomarkkinoihin erikoistunut ekonomisti Peetu Keskinen muistuttaa, että myös väestöltään kasvavissa maakunnissa hintakehitys eriytyy sisäisesti. – Myös kasvavien maakuntien reuna-alueilla hintakehitys on ollut heikkoa. Ei Helsinginkään vaikutus yllä kaikkialle Uudellemaalle. Karkeasti sanottuna Suomessa asuntomarkkinoiden kasvu keskittyy 2020-luvulla hyvin pienelle maantieteelliselle alueelle: Helsingin, Tampereen ja Turun kaupunkiseuduille, Keskinen summaa PTT:n tiedotteessa. Ennusteen mukaan koko maassa vanhojen kerrostaloasuntojen hinnat nousevat tänä vuonna 1,0 prosenttia. Vapaarahoitteiset vuokrat nousevat 1,6 ja ara-vuokrat 1,3 prosenttia. – Huomattavaa kuitenkin on, että alueelliset erot hinnoissa ovat suuria ja kasvavat edelleen, jatkaa Keskinen.

Vähenevissä maakunnissa hinnat ovat kääntyneet laskuun 2010-luvun alkupuolella. Yllättävää on se, että myös kasvavissa maakunnissa on alueita, joissa hintakehitys on suhteellisen heikkoa. Hyvä esimerkki on Pirkanmaalta, jonka reuna-alueilla hinnat ovat laskeneet vuosikymmenen huippukohdasta vuoteen 2018 osakehuoneistoissa 7 prosenttia ja omakotitaloissa 10 prosenttia. – Erot repeävät ja kasvavat 2020-luvulla kaupungistumisen edetessä. Kasvukeskuksissa hinnat nousevat, mutta monissa keskisuurissa maakuntakeskuksissakin hinnat tulevat laskemaan. Asuntomarkkinat polarisoituvat vielä nykyistä vahvemmin, Keskinen arvioi. Tiedotteen mukaan pankkien on arvioitava yhä tarkemmin asuntolainoihin liittyviä riskejä alueilla, joilla hinnat ovat laskussa. Toisaalta ostajien on harkittava, onko asunto järkevä investointi, vai olisiko vuokralla asuminen parempi vaihtoehto. Päijät-Hämeessä keskimääräisen omakotitalon hinta on laskenut 2010-luvun huippukohdasta vuoteen 2018 noin 12 prosenttia, Satakunnassa 10, Kanta-Hämeessä 8 ja Kymenlaaksossa 20 prosenttia. Keskimääräisen osakehuoneiston kohdalla laskua vuosikymmenen huipusta vuoteen 2018 oli Päijät-Hämeessä 3, Satakunnassa 4, Kanta-Hämeessä 7 ja Kymenlaaksossa 11 prosenttia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Palvelut