Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Moni nuori on kadonnut Turun seudulla – heidän kohtalonsa on yhä mysteeri

Suomessa katoaa vuosittain satoja ihmisiä. Valtaosa heistä löytyy nopeasti, mutta osa jää kateisiin - näin myös Turun seudulla. Muun muassa näistä kadonneista poliisi kaipaa yhä lisätietoja:

Miikka Niinivirtakatosi Turussa 20.9.2018. Viimeiset havainnot Miikasta ovat Kirjastosillalta kello 3.12. Katoamishetkellä hän oli pukeutunut lilanväriseen, matematiikan ja tilastotieteen opiskelijoiden ainejärjestön haalariin ja vaaleansiniseen kauluspaitaan.

Rikosylikonstaapeli Samuli Lempiäinen Lounais-Suomen poliisista kertoo, että Miikan liikkeet tuon ajankohdan jälkeen ovat edelleen hämärän peitossa.

– Se on edelleen viimeinen tieto, että Miika on tullut Kauppatorin suunnasta, kävellyt Aurajoen yli ja kääntynyt kohti satamaa. Nämä ovat viimeiset varmat havainnot.

Lempiäinen toivoo, että Miikan liikkeistä saataisiin lisävihjeitä.

– Häntä on etsitty aktiivisesti viranomaisten toimesta, mutta sellaisia uusia vihjeitä ei ole tullut, jotka olisivat auttaneet etsinnöissä.

Miikaa koskevia vihjeitä voi lähettää sähköpostiosoitteeseen vihjeet.lounais-suomi@poliisi.fi

Piia Ristikankare, 15, katosi 7. lokakuuta 1988 Piikkiössä. Aluksi tapausta tutkittiin vain katoamisena, mutta sittemmin se muuttui murhatutkinnaksi.

Piian katoamisesta on tullut paljon vihjeitä vielä viime vuosina. Se tiedetään, että Piia lähti kotoaan, mutta sen jälkeen hänestä ei ole varmoja havaintoja.

Piian kohtalosta riittää spekulaatioita, mutta keskusrikospoliisin mukaan varteenotettavimmat vihjeet koskevat vuonna 2002 tullutta kirjettä ja sen jälkeen saatuja autohavaintoja. Poliisin saamassa kirjeessä henkilö kertoi nähneensä, kuinka Piian katoamisyönä tajuttoman oloista tyttöä nostettiin henkilöautoon Piikkiössä puolenyön aikaan. Autosta kerrottiin tarkat tuntomerkit ja myös rekisterinumero. Kirjeen auto saatiin selville, ja siihen liittyi henkilö, joka oli liitetty aiemmin seksuaalirikoksiin. Henkilöä kuultiin aikoinaan epäiltynä, mutta näyttöä hänen yhteydestään Piian katoamiseen ei saatu.

Muista alueella liikkuneista autoista on tullut runsaasti vihjeitä vielä kevään 2018 jälkeen. Naiset ovat kertoneet, että tuohon aikaan alueella on liikkunut autoja, jotka ovat seurailleet tyttöjä. Autoista on myös yritetty saada tyttöjä kyytiin. Naiset ovat joutuneet pakenemaan ahdistelutilanteista.

Tutkinnanjohtaja Kimmo Heinonen KRP:ltä kertoo, että vihjeitä tarkistetaan heti kun se on mahdollista.

– Vihjeitä on edelleen tullut, mutta emme ole valitettavasti akuuttien juttujen takia ehtineet niitä tarkistamaan. Siellä on joitain mielenkiintoisia, ja toivottavasti keväällä tulee sopiva väli tutkintaan.

Henkirikoksen tutkinta on tällaisessa tapauksessa haastavaa. Jos Piian ruumis löytyy, voiko kuolinsyytä enää määritellä?

– Se tuo ongelmia, kun katoamisesta on näin paljon aikaa. Ihmisten muistikuvat tahtovat muuttua. Myös paikat ovat muuttuneet. Se on haastavaa, mutta vinkit ovat tervetulleita. Jokin vanha juttu voi vaivata ihmisiä vuosikausia, Heinonen muistuttaa.

Poliisi pyytää kaikki Piia Ristikankareen katoamistapaukseen liittyvät tiedot sähköpostiosoitteeseen tku.krp@poliisi.fi

Jussi Neuvonen, 21, katosi Turun keskustasta jäljettömiin ravintolaillan päätteeksi 20.1.2000. Jussin tapausta käsiteltiin aikoinaan myös Ylen Kadonneet -ohjelmassa Opiskelijahaalareihin pukeutunut Jussi oli nostanut ravintolaillan jälkeen 200 markkaa käteistä. Viimeinen havainto Jussista on taksikuskilta, joka näkee Jussin nojaavan farkkuliikkeen ikkunaan neljän jälkeen aamuyöllä.

Myöhemmin Jussin tyhjä lompakko löytyi Kaskentien Kesoililta, mutta nuorta miestä ei etsinnöistä huolimatta löydetty.

Turkulainen Niko Arkke, 23, katosi Silja Europalla 18. lokakuuta vuonna 2003. Ystäviensä kanssa matkalla ollut Niko nähtiin viimeisen kerran a luksen hieman yhden jälkeen yöllä. Nikon seurassa oli kyseisellä hetkellä useita vieraita naisia. Tämän jälkeen mies katosi jäljettömiin, jättäen jälkeensä myös puhelimensa. Poliisin tutkinnassa Nikon seurassa olleita naisia ei ole onnistuttu tavoittamaan.

Markus Leväniemi, 18, katosi 7.1.2007 Viking Isabellalla. Pariskunta oli ostanut serkulleen Markukselle Tukholman-risteilyn lahjaksi. He lähtivät mukaan reissuun, jossa mukana oli myös neljäs henkilö. Pariskunnan nainen kertoi myöhemmin Iltalehdelle, että Markus kävi yöllä hytissä, minne hän jätti kenkänsä. Puhelimensa hän otti mukaan. Nainen sai myöhemmin katsottavakseen laivan turvakameratallenteita. Niissä näkyi, miten Markus työntää ulkomaalaistaustaista miestä pois hytin ovelta. Mies antaa Markukselle tölkin ja poistuu. Pian Markus nojailee hyttikäytävän seinään päästään kiinni pidellen.

Toisessa pätkässä Markus näkyy naisen mukaan juoksemassa hätääntyneen oloisena. Näyttää siltä, että nuorukainen yrittää soittaa jollekin.

Lounais-Suomen poliisin rikoskomisario Veli-Matti Soikkeli kertoo, että jutusta ei tällä hetkellä ole uutta kerrottava.

 – Varteenotettavia vinkkejä ei ole tullut. Ruotsilla on tapauksesta oma tutkintansa, koska se tapahtui Ruotsin vesillä. Sieltäkään ei ole kuulunut mitään.

Paimiolainen Niku Patronen, 19, katosi jälkiä jättämättä 16. kesäkuuta vuonna 2006. Niku lähti kolmen kaverinsa kanssa laivareissulle Tukholmaan, mutta kotiin hän ei enää koskaan palannut.

Lue tästä Nikun äidin tarina

Niku lähti mukaan lyhyellä varoitusajalla, kun yksi seurueesta ei päässytkään matkaan. Parikymppisten nuorten miesten lisäksi matkassa oli vanhempi huoltaja.Niku tapasi yökerhossa kaksi naista, joiden kanssa hän tanssi. Viimeiset havainnot Nikusta ovat aamuyöstä kello 3.45, kun laivan valvontakamerat tallentavat hänet kävelemässä naisten kanssa laivan käytävällä. Aasialaistaustaisten naisten henkilöllisyyttä ei ole saatu selville. Heidän nimiään ei ollut myöskään laivan matkustajaluettelossa. Todennäköistä on, että naiset ovat poistuneet laivalta Tukholmassa autokannen kautta. Nikun liikkeistä ei aamuyön jälkeen ole tietoja.