Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valaisimissa ja latureissa eniten vikoja: 141 sähkölaitetta pois markkinoilta

Vaarallisia sähkölaitteita löytyi viime vuonna markkinoilta aiempaa vähemmän, tiedottaa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes).

Tukes testautti yhteensä 538 sähkölaitetta, ja testausten perusteella 141 laitetta määrättiin kerättäviksi pois markkinoilta. Näistä vakavimmin puutteelliset 19 laitetta määrättiin palautusmenettelyyn, eli kerättäväksi pois kuluttajilta.

Edellisvuonna palautukseen määrättiin 46 laitetta.

Eniten markkinoilta poistettiin erilaisia valaisimia ja seuraavaksi eniten erilaisia latauslaitteita ja muuntajia.

Muut poistetut laitteet olivat esimerkiksi lämmittimiä, jatkojohtoja ja asennustarvikkeita.

Yli 60 prosenttia sähkölaitteista, joiden myyntiä Tukes rajoitti, oli led-valaisimia tai led-valaisimien tarvikkeita.

Vaarallisia latureita löytyi markkinoilta aiempaa vähemmän. Testatuista 46:sta usb-laturista vain kolmessa oli vakavia puutteita turvallisuudessa. Edellisvuonna testatuista 60:stä usb-laturista kolmasosassa todettiin vakavia puutteita.

Hiustenhoitoon tarkoitetuista sähkölaitteissa ei ollut turvallisuutta vaarantavia puutteita.

Vaaralliset tuotteet löytyvät Tukesin markkinavalvontarekisteristä

Sähkölaitteiden turvallisuus on valmistajien, maahantuojien ja myyjien vastuulla

– Eniten vaarallisia ja puutteellisia sähkölaitteita löytyy samoista tuoteryhmistä vuodesta toiseen. Tämä osoittaa, etteivät valmistajat ja maahantuojat aina varmista riittävän huolellisesti laitteiden turvallisuutta, sanoo tiedotteessa Tukesin johtava asiantuntija Mika Toivonen

Tukes teki viime vuonna sähkölaitteiden markkinavalvontaa yhteensä 2 400 kivijalkamyymälään ja verkkokauppaan. Valvontakäyntien määrä säilyi aiemmalla tasolla.

Valvonta kohdistui riskiperusteisesti epäilyttäviin tuotteisiin tai uusiin tuoteryhmiin, ja osa epäilyttävistä laitteista testautettiin.

Tukesin markkinavalvonta kohdistuu myynnissä oleviin sähkölaitteisiin.

Kuluttajan ostaessa tuotteita verkkokaupasta EU:n ulkopuolelta, hän joutuu itse vastaamaan seurauksista, jos tuote osoittautuu vaaralliseksi tai aiheuttaa vahinkoa.

Suomalaisten tai eurooppalaisten viranomaisten toimivalta ei ylety Suomen ja EU:n ulkopuolisiin verkkokauppoihin.