Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vakava tulipalon riski keittiöissä – näitä liesituulettimia on käytössä kymmeniä tuhansia

Mekaanisella liukukytkimellä varustettu liesituuletin voi roihauttaa alkuun tuhoisan tulipalon.

Vaikka liesituulettimen vika vaikuttaisi harmittomalta, palo voi alkaa pelkästä veden keittämisestä.

Riski koskee nimenomaan mekaanisella liukukytkimellä varustettuja liesituulettimia. Niitä asennettiin paljon 1980–2000 -luvuilla ja niitä on käytössä kymmeniä tuhansia.

Ongelmia on havaittu myös 2010-luvulla käyttöön otetuissa ja melko uusissa laitteissa.

Kolmannes tulipaloista syttyy keittiössä, ja usein syynä on esimeriksi hellalle pudonnut patalappu tai uuniin unohtunut ruoka.

Oudosti alkunsa saaneen rivitalopalon tutkinta pari vuotta sitten johti kuitenkin yllättävään ja merkittävään havaintoon, tiedottaa vakuutusyhtiö If.

Osa paloista alkaakin nimittäin lieden sijaan liesituulettimesta. Ne ovat erityisen tuhoisia, koska alkupalo kehittyy piilossa laitteen sisällä ja leviää nopeasti keittiönkaappeihin sekä poistohormin kautta kattorakenteisiin.

Alkupaloa on erittäin vaikea tai jopa mahdoton sammuttaa kodista löytyvillä välineillä.

Liukukytkimellä varustettu liesituuletin ei itsessään ole vaarallinen. Tulipalon riski on olemassa jos liesituuletin ei toimi normaaliin tapaan. Se ei esimerkiksi toimi jollakin tietyllä nopeudella tai se käynnistyy itsestään.

Liesituulettimien kytkimen komponentteja ei ole suojattu tai koteloitu riittävän hyvin kestämään liedeltä tulevia rasvaisia ja suolaisia höyryjä.

Rasvan ja lian kertyminen kytkimeen aiheuttaa lopulta teknisen vian, joka synnyttää laitteessa kipinöintiä. Kipinöinti puolestaan voi sytyttää kytkimessä olevan rasvan palamaan.

Palo roihahtaa nopeasti kohti kaapistoja ja kattoa. Liesituulettimen ja poistohormin takia tulen leviämiselle riittää vetoa.

Viime aikoina liesituuletinpalot ovat jälleen olleet harmillisen yleinen uutinen eri puolella Suomea, If tiedottaa.

Tammikuun alussa rivitaloasunto paloi asuinkelvottomaksi Haminassa kun tuli levisi liesituulettimesta kohti kattoa. Viime syksynä taas toistakymmentä vuodepotilasta evakuoitiin Koskelan sairaala-alueella Helsingissä palvelutalossa liesituulettimesta syttyneen tulipalon takia.

– Syksyllä liesituuletin paloi myös muun muassa Tampereella, Heinolassa, Ilmajoella ja Kouvolassa, kertoo tiedotteessa Ifin vahingontorjuntapäällikkö Jari Pekka Koskela

Jos liesituulettimessa ilmenee vika, se pitää vaihtaa uuteen, sillä rikkinäisiä kytkimiä ei voi huolta tai korjata.

Liesituulettimen suodattimetkin pitää puhdistaa säännöllisesti. If muistuttaa myös pitämään palovaroittimet kunnossa.