Kova tavoite: Turun Musiikkijuhlat pyrkii uudeksi Savonlinnan Oopperajuhliksi vuoteen 2029 mennessä – Kansainvälistä näkyvyyttä haetaan jo tämän vuoden huhtikuussa kahdella Lontoon-konsertilla

Minna Harmaala

Turun Musiikkijuhlat on hakenut opetus- ja kulttuuriministeriöltä kulttuurimatkailun erityisrahoitusta kansainvälistymisprojektiinsa. Rahan saaminen ratkeaa toimitusjohtaja Liisa Ketomäen mukaan helmi-maaliskuussa.

Mahdollisesta valtion rahoituksesta riippumatta festivaali on jo rakentanut itselleen kunnianhimoisen kansainvälistymiskonseptin ja alkamassa on konkreettisia projekteja yhteistyössä muun muassa Visit Turun ja Business Finlandin kanssa. Ensimmäinen hanke, johon rahoitustakin on haettu, on tuottaa kaksi omaa konserttia Lontooseen Wigmore Halliin 4. huhtikuuta.

– Ne ovat omia konserttejaan, joihin kuka tahansa voi ostaa lipun. Niiden vahva tehtävä on kuitenkin myös saada lontoolaisyleisön huomio ja saada heidät seuraamaan Musiikkijuhlien vuosittaista tarjontaa. Kutsumme paikalle myös matkanjärjestäjiä ja mediaa.

Lontooseen festivaali on viemässä ainakin taiteellisen johtajansa Klaus Mäkelän sellistinä, ja myös Turkuun kesällä tulevia taiteilijoita.

Lontoo-projekti on osa Turun Musiikkijuhlien strategista tavoitetta olla vuoteen 2029 mennessä Savonlinnan Oopperajuhlien veroinen brändi.

– Tavoitteemme on nostaa musiikkijuhlat eurooppalaisten ykkösfestivaalien joukkoon, Liisa Ketomäki tiivistää.

Festivaalilla oli pieni vastaavanlainen markkinointitilaisuus jo vuosi sitten.

– Se poiki sen, että yksi ranskalainen kulttuurimatkailuagentuuri toi sinä kesänä sata lippua. Tämä voi kuulostaa vähältä, mutta he tulivat uudelleen ja varasivat tälle kesälle jo 200 lippua. Jos pystyy rakentamaan verkoston, jossa puhuu kaikkien keskeisten eurooppalaisten kulttuurimatkanjärjestäjien kanssa, potentiaalihan on valtava, Ketomäki kuvailee.

Tällä hetkellä festivaalin kävijöistä ulkomailta tulee 5 prosenttia. Ketomäestä osuus olisi hyvä nostaa Turun kaupungin 800-vuotisjuhlavuoteen mennessä vähintään 20 prosenttiin.

– Tämä vaatii kuitenkin hyvän suunnitelman. Pitää edetä rohkeasti, mutta realistisesti. 2029 tulee tosi nopeasti.

Kotimainen kulttuuriväki ja musiikin ammattilaiset tuntevat Turun Musiikkijuhlat Ketomäen mukaan jo nyt hyvin ja pitävät sitä arvossa.

Nyt kasvua haetaan siis ulkomaisesta kulttuuriväestä ja kotimaassa klassisen musiikin ydinharrastajapiirin ulkopuolelta. Lisäksi tavoite on, olla myös yrityksille Oopperajuhlien kaltainen ykköstapahtuma, jonne yhteistyökumppanit kutsutaan viettämään kesäpäivää.

Liisa Ketomäen mukaan Turun Musiikkijuhlien on nyt hyvä kasvaa, koska kaupungissa on niin paljon esimerkiksi ravintola- ja hotellitarjontaa. Kuva: Minna Harmaala Minna Harmaala

Kasvusuunnitelmien tavoitteena on paitsi kasvattaa festivaalia itseään, myös ylipäätään tuoda lisää kulttuurimatkailijoita Turkuun. Musiikkijuhlien kansainväliset vieraat majoittuvat täkäläisiin hotelleihin, syövät paikallisissa ravintoloissa ja kiertävät alueen nähtävyyksiä.

Toimitusjohtaja Liisa Ketomäen mukaan tavoitetta tukee se, että turkulaiset ravintolat vetävät jo nyt ruokamatkailijoita ja muun muassa Kakola-hotelli kiinnostaa.

– Tarjontaa alkaa olla jo todella vaativallekin matkailijalle. Yksi ranskalainen kaverini sanoi, että Turkuhan on kuin Suomen Riviera ja että aina kun hän tulee, hän syö niin hyvin, Ketomäki kertoo.

Kulttuurimatkailua on Ketomäen mukaan alettu viime vuosina arvostaa ja on alettu nähdä sen arvo.

– Helsinkikin menee nyt kulttuurikärjellä. Se tarkoittaa, että voimme mennä samassa imussa. Samalla tavalla meidän kansainvälinen promotyömme palvelee koko Suomea.

Ketomäki näkee, että Turun Musiikkijuhlan tehtävä on palvella kaikkia turkulaisia. Festivaalin ohjelmiston pääpaino on ollut ja on tulevaisuudessakin klassisen musiikin puolella, mutta tarjontaa on laajennettu poikkitaiteellisiin esityksiin ja kevyen musiikin puolelle.

– Itse asiassa monet taiteilijat eivät rakenna niin vahvoja genrerajoja. Esimerkiksi Apocalyptican jäsenet voivat tehdä oopperan Kansallisoopperaan ja sitten uuden albumin Apocalypticalle.

Poikkitaiteellisuudesta Ketomäki mainitsee esimerkkinä tulevan kesän ohjelmistosta kamarimusiikkikonsertin. Siinä on myös tekstiä, jota tulkitsee eturivin näyttelijä.

– Saatat tulla uteliaisuudesta katsomaan näyttelijää, jonka tunnet jo leffoista tai teatterista. Sitten löydätkin itsesi konsertista ja huomaat, että Tsaikovski voikin olla hauskaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää