Someturva auttanut Turun kouluissa monissa kiusaamistapauksissa

toimitus

Turkulaisissa peruskouluissa ja lukioissa otettiin viime syksynä käyttöön Someturva-palvelu. Yli kolmasosa turkulaisnuorten ilmoittamista tapauksista on täyttänyt rikoksen tunnusmerkit. Alkuvuoteen mennessä vain osa käyttötunnuksista on aktivoitu, joten suuri osa lasten ja nuorten kohtaamasta verkkorikollisuudesta jää edelleen pimentoon.

Digitaalisessa Someturva-palvelussa nuori tai häntä auttava aikuinen voi ilmoittaa sosiaalisessa mediassa tai muualla verkossa tapahtuvasta sopimattomasta käytöksestä. Palvelun kautta saa matalalla kynnyksellä maksutonta asiantuntija-apua ongelmatilanteiden selvittämiseen. Someturva-palvelu on kehitetty yhdessä lasten ja nuorten kanssa, ja käyttäjien palveluun antama palaute on ollut positiivista.

Nuorten käyttöön on jaettu Turun suomenkielisissä kouluissa syyskuusta lähtien 15 800 aktivointikoodia ja nuorten parissa työskenteleville aikuisille 1800. Niistä otettiin käyttöön vuoden 2019 loppuun mennessä kaikkiaan noin 13 prosenttia.

Neljän kuukauden aikana palvelun kautta on ilmoitettu yli 70 häiriköintitapausta. Yleisin somekanava, jossa loukkaava tilanne tapahtui, oli lasten ja nuorten suosima Snapchat.

Wilman kautta on lähetetty Someturvaa käyttävien koulujen 5. ja 8. luokkalaisille sekä lukiolaisille linkki palautekyselylomakkeeseen. Kyselyllä kartoitetaan Someturvaan kirjautumisen ja sen käytön helppoutta. Samassa yhteydessä voi jättää nimettömänä lyhyen kuvauksen tilanteesta, johon saatiin apua Someturvan kautta.

– Kouluja kannustetaan ottamaan käyttöön vielä aktivoimattomat koodit, jotta palvelu olisi varmasti kaikkien käytössä. Palvelun kokeilukausi jatkuu kesä-heinäkuuhun 2020 asti, mutta teemme päätöksen jatkosta jo loppukevään aikana. Käyttäjäpalautteen saaminen tässä vaiheessa auttaa meitä parantamaan tarvittaessa palveluun liittyvää opastusta kouluissa ja nuorisotiloissa, taustoittaa perusopetuksen palvelupäällikkö Riikka Koivunen

Nettikiusaaminen voi useissa tapauksissa täyttää rikoksen tunnusmerkit, jolloin kiusaaja joutuu teostaan oikeudelliseen vastuuseen. Turkulaisten Someturva-palveluun viime syksyn aikana ilmoittamista tapauksista noin 35 prosenttia täytti rikoksen tunnusmerkit.

– Palveluumme on ilmoitettu Turussa jo 15 lapsiin kohdistunutta seksuaalista itsemääräämisoikeutta loukkaavaa rikosta. Ne ovat vakavia virallisen syytteen alaisia rikoksia. Nämä tapaukset eivät suurella todennäköisyydellä olisi tulleet kenenkään aikuisen tietoon muuta kautta, Rontu huomauttaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu