Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maakuntahallitus Tunnin junasta: Aikataulu ei saa venyä

Varsinais-Suomen liiton maakuntahallitus muistuttaa lausunnossaan, että rantarata ei ole vaihtoehto nopealle Helsingin ja Turun väliselle ratayhteydelle. Se ei myöskään halua hankkeen aikataulun venyvän.

Varsinais-Suomen liitto katsoo, että Espoo–Lohja–Salo välillä ei ole tutkittavia vaihtoehtoja, vaan ympäristövaikutusten arviointi (YVA) tehdään jo aiemmin valitulle ratalinjaukselle. Se ei esitä vaihtoehtoisuutta Espoo–Salo välille, mutta ottaa huomioon Turku–Salo välillä Piikkiön oikaisun hankevaihtoehtona. Nopean junayhteyden kokonaisvaltaiseksi hyödyntämiseksi on otettava huomioon vaikutusarvioinnissa myös Turku–Salo välin paikallisjunaliikenteen kehittämismahdollisuudet.

Liitto katsoo, että rantaradan kunnostaminen ei ole Helsinki–Turku nopean junayhteyden tavoitteiden mukainen eikä sitä ole viety kaavoituksella tai ratasuunnittelulla eteenpäin.

Varsinais-Suomen liitto korostaa myös YVA-menettelyn aikataulun merkitystä. YVA-ohjelmaan kirjattu aikataulutavoite on kytketty yhteen muun ratasuunnittelun kanssa. Jotta Tunnin juna -hankkeen suunnittelun kokonaisaikatau lussa pysytään, YVA-menettely on valmistutava suunnitellusti syyskuussa 202. Aikataulun viivästyminen uhkaisi osaltaan Suomen mahdollisuutta hakea EU:lta CEF-tukea Tunnin junaan.